RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U naredna dva dana javni poziv za isplatu sredstava gospodarskim subjektima za travanj

Vlada Brčko distrikta BiH jutros je započela 79. redovitu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojen Pravilnik za realizaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Brčko distriktu, odnosno „Korona zakon“.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, Pero Gudeljević rekao je kako su ovime stvorene pravne pretpostavke da Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu raspiše Javni poziv za refundiranje troškova brčanskim poduzetnicima, kojima je u travnju rad bio u potpunosti zabranjen ili su zbog povezanosti s drugim poduzećima bili spriječeni u obavljanju svoje djelatnosti. Za sva ostala poduzeća predviđeno je, kao i prethodnim programom, da im bude isplaćeno ukupno 30% uplaćenih poreza i doprinosa na plaće za mjesec travanj.

„Ovo je Program koji će se provesti na isti način kao i za mjesec ožujak, a javni poziv će biti objavljen u naredna dva dana. Novac za njegovo provođenje bit će osiguran rebalansom proračuna koji je u pripremi“, pojasnio je Gudeljević.

Članovi Vlade usvojili su i Smjernice za izradu pravilnika o pripravničkom stažu i polaganju stručnog ispita zdravstvenih djelatnika u Brčko distriktu.

Predstojnik Odjela za Zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je kako je ovo prva faza donešenja ovog podzakonskog akta, a njim će se riješiti pitanje polaganja stručnog ispita i odrađivanja pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika u Brčkom.

„Sad imamo situaciju da se u Brčkom odrađuje pripravnički staž, a da se polaganje stručnog ispita za zdravstvene radnike i suradnike obavlja u entitetima. Uskoro će se sva ova procedura moći provesti u Brčkom“, istaknuo je Pezerović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o izvršenju Proračuna Distrikta za 2020. godinu, Vlada Brčko distrikta dala je suglasnost na Nacrt strategije za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u BiH po osnovi sporazuma o readmisiji i Akcijski plan za razdoblje 2020. – 2023. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vlada o stambenom zbrinjavanju boračke populacije i nagrađivanju najboljih učenika

Mirsad Arnautović

Одржанa сједница Владе Брчко дистрикта

Radio Brčko

Брчко: Обезбијеђена средства за Ловочуварску службу

Миљана Ђурђевић