RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Odjelu za Javne poslove zadovoljni realizacijom kapitalnog budžeta u prošloj godini

Ukupni kapitalni budžet za 2018. godinu Odjela za javne poslove brčanske vlade iznosio je 36 miliona maraka što se tiče izgradnje i rekonstrukcije puteva, od čega je ukupno angažovano budžetskih sredstava 11 miliona 722 hiljade maraka.

„Završenih radova je šest miliona 229 hiljada maraka, izvođenje radova koji su u toku je dva miliona 476 hiljada maraka, dok je potpisanih ugovora o uvođenju izvođača radova u posao milion i 738 hiljada maraka. A u toku je i evaluacija ponuda i odabir izvođača za jednu licitaciju iz decembra u iznosu od milion i 278 hiljada“, precizirao je šef ovog odjela, Sabrija Jašarević.

Sabrija Jašarević

Prema njegovim riječima, Pododjel za puteve i parkove je realizovao sredstva kapitalnog budžeta za izgradnju i rekonstrukciju puteva kroz četiri otvorena postupka javne nabavke, a završena je i realizacija ugovora o izvođenju radova za dva mosta i dva putna pravca na otklanjanju posljedica od poplava iz 2014. godine, a koji su se finansirali iz kredita Svjetske banke.

Jašarević smatra da je, s obzirom na uslove u protekloj godini, urađen dobar posao, naglašavajući da je ograničavajući faktor što se kapitalni budžet ne troši brže i u većem procentu, postojeća prostorno –planska dokumentacija.

„U toku je izrada deset regulacionih planova što je ograničavajući faktor, kao i sam način kandidovanja kapitalnih potreba gdje dolazi do rješavanja imovinsko-pravnih poslova, a što uveliko uspori realizaciju kapitalnog budžeta“, dodao je.

Osim navedenog, ističe i da se generalno Javna uprava Brčko distrikta susreće sa problemom deficitarnih kadrova tehničke struke.

„U Odjelu za javne poslove trenutno nedostaju dva inžinjera građevinske struke. Konkursi se objavljuju, ali vrlo je malo zainteresovanih, odnosno vjerovatno ih i nema na birou rada. Mislim da je jedno od mogućih rješenja ovog problema neki inovirani sistem stipendiranja studenata. Ako se može osmisliti neki sistem da se ti mladi ljudi obavežu da poslije studiranja dio svog radnog ciklusa provedu na radnim zadacima u Javnoj upravi “, pojašnjava Jašarević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Cestogradnja u punom jeku

Sandra Živković

U Odjelu za javne poslove u protekle tri godine operativno 30 miliona KM

Suvad Alagić

Brčko: Radovi u Nušićevoj ulici u punom jeku

Sandra Živković