RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U sklopu inicijative “Uljepšajmo grad muralima”, mladi Brčaci upriličili edukativnu šetnju gradom

U današnjoj edukativnoj šetnji po Brčkom koja predstavlja završnicu inicijative mladih pod nazivom „Uljepšajmo grad muralima“, sudjelovalo je 15 Brčaka, starosti od 16 do 30 godina. Inicijativa predstavlja dio projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ kojega implementira međunarodna organizacija za migracije (IOM), a financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

„Cilj projekta je da promoviramo kulturu, umjetnost i humanitarni rad, a osim toga, mladi žele dati svoj doprinos u društvenom aktivnizmu i angažmanu. Edukativnom šetnjom kroz grad mladima smo predstavili, upoznali ih ili podsjetili na historijat triju najstarijih znamenitosti u Brčkom: Gradska Vijećnica, Hotel „Posavina“ i naša brčanska Fontana“, kazala je za Radio Brčko Edina Kadrić, lokalna koordinatorica na projektu „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“.

Ovome je prethodilo mnoštvo aktivnosti poput iscrtavanja murala književnika Dobrice Erića, redatelja Dušana Kovačevića i našeg sugrađanina i humanista Mirka Markovića.

Osim toga, kao popratne aktivnosti iscrtavanja murala te tri ličnosti imali smo organiziranu večer poezije Dobriše Erića gdje su mladi predstavljali njegova djela i biografiju. Zatim večer filma redatelja Dušana Kovačevića gdje su mladi imali priliku ponovno pogledati neke od njegovih filmova te kao treća aktivnost, odnosno aktivnost koja se veže za iscrtavanje murala Mirka Markovića je organiziranje akcije dobrovoljnog darivanja krvi gdje je 11 mladih dalo krv“, pojasnila je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održana dvodnevna edukativna MOVIEQ radionica za roditelje

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Održan ”Dijalog s mladima” sa ciljem razumijevanja mladih i donošenja Nacrta strategije za mlade

Radio Brčko