RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Učesnici XII Ultramaratona Vukovar-Srebrenica stigli u Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić dočekao je kod graničnog prelaza Brčko-Gunja učesnike XII Ultramaratona Vukovar-Srebrenica koji na ovaj način žele odati počast nevino stradalim tokom ratnih sukoba u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Pozdravili smo ultramaratonce iz Hrvatske koji na ovaj način izražavaju pijetet prema žrtvama u Vukovaru i Srebrenici. To je jedan humani gest koji treba da integrira ovaj prostor i da svaku žrtvu učini jednakom i da se osjeti prema njoj jedno poštovanje“, rekao je prim. dr. Zijad Nišić gradonačelnik Brčko distrikta.

Ekrem Bećirović, voditelj ultramaratona, kaže da je ova komemorativna trka koja je posvećena žrtvama iz proteklog rata. Na ovogodišnjem maratonu učestvuje četiri stalna trkača, dok se na pojedinim dionicama maratona priključuju i ostali učesnici koji na ovaj način žele odati počast žrtvama.

„Mi ne razlikujemo da li su to Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, želimo poručiti da se zlo više ne ponovi. Mi trčimo za nevino nastradale i na ovaj način se borimo za pravdu i istinu u čemu smo uporni dok god nam uvjeti budu naklonjeni. Također, imamo veliku podršku od obje države. Naši stalni maratonci su Dražen Ćurčić, Robert Kasumović, Boban Pantović, a ove godine imamo trkača iz BiH Mirsada Softića“, dodao je Bećirović.

Ultramaraton se održava od 2012. godine na način da  maratonci u pet etapa od Vukovara preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice pretrče 227 km.

„Na ultramaratonu učestvujem već 10. godinu zaredom, a kao i svake godine naša poruka je vrlo jednostavna, a to je poruka mira, suživota i tolerancije. Moramo se okrenuti našoj djeci i učiti ih ljubavi i jedinstvu jer djeca su ogledalo roditelja, a mi moramo svojim primjerom to i dokazati“, rekao je Dražen Ćurčić, učesnik ultramaratona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

AK CROSS Brčko iz Prnjavora donio šest medalja

Radio Brčko

Središnje obilježavanje Dana distrikta proteklo očekivano uspješno

Radio Brčko

Бранкица Михајловић обишла евакуисане и даровала храну

Admir Kadrić