RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

Obilježena 33. godišnjica utemeljenja brčanskog HDZ-a

Kod spomen obilježja 108. Pješačke HVO brigade Brčko, održano je opijelo te položeni vijenci čime je Odbor Organizacije HDZ-a za Brčko distrikt danas obilježio 33. godišnjicu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice.

Predsjednik brčanskog HDZ-a Anto Domić ovom prilikom je istakao da je tada organizovanjem u novu političku stranku,  uveden demokratski sistem među Hrvate ovog kraja te da se krenulo i u demokratiziranje same BiH.

„Hrvatska demokratska zajednica je na svojim plećima očuvala i nosila odgovornost naspram hrvatskog naroda tijekom domovinskog rata, ali isto tako je nastavila da štiti interese Hrvata i da traži kompromisna rješenja sa Srbima i Bošnjacima oko izgradnje Distrikta Brčko. Sve do današnjih dana participiramo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ovdje u Brčkom i tražimo najbolja rješenja za naše stanovnike, u prvom redu vodeći interesa o hrvatskom čovjeku, ali nikad na štetu nekoga drugoga“, istakao je Domić.

Dodao je da se sada nalazimo u fazi kada se traže rješenja kako se oduprijeti novim izazovima. Tako da je danas u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak održana i 14. redovna Izborna skupština HDZ BiH organizacije za Brčko distrikt BiH.

 „Gdje smo odredili smjernice djelovanja za naredno četverogodišnje razdoblje sa fokusom na lokalne izbore koji će se dogoditi za godinu dana. Sa imperativnom zadaćom da kao politička stranka kojoj Hrvati vjeruju, je dužna naći pravo rješenje da se na prostor gdje je demokratski izgrađeno društvo, gdje su infrastrukturno stvoreni uvjeti za dobar život, te gdje su socijalni programi visoki i gospodarske inicijative u zamahu, da se nađe način i model  kako doprijeti do naših ljudi koji su u dijaspori da se počnu vraćati kući. Ali u prvom planu i da se naši domicilni stanovnici koji su još uvijek tu, koji žive i rade ovdje, da se njima kvaliteta života podigne“, precizirao je Domić.

Kako je naglasio, to je zadaća koju su dobili na današnjoj Izbornoj skupštini i sve ono što budu radili za dobrobit Hrvata ogledat će se i za dobrobit svih drugih stanovnika Brčko distrikta.

Related posts

U Brčkom obilježena svetkovina Svi sveti

Radio Brčko

Brčko: U teškoj saobraćajnoj nesreći jedna osoba izgubila život

Бранкица Михајловић обишла евакуисане и даровала храну

Admir Kadrić