RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruga dobrovoljnih davatelja ”Kap spasa” organizirala akciju darivanja krvi u brčanskoj Bolnici

Udruga dobrovoljnih davatelja ”Kap spasa” danas je organizirala akciju darivanja krvi u sklopu obilježavanja obljetnice Dana Distrikta. Akcija je sprovedena u prostorijama odjela za transfuziju brčanske Bolnice. Akciju je podržalo oko tridesetak članova.

”Došli su nam prijatelji iz Bijeljine, Bratunca i okolnih mjesta i pomogli su ovoj našoj akciji. Naša udruga broji oko 50 aktivnih članova, dvadesetak ih je dalo krv i bilo je još nekoliko gostiju iz okolnih mjesta”, istaknuo je predsjednik Udruge dobrovoljnog davanja krvi ”Kap spasa”, Darko Kojić.

Svaka akcija pomogne pri pribavljanju krvi, stoga i puno znači, i za medicinsko osoblje, i za pacijente.

”Iako su davatelji većinom rH pozitivni, imamo i rH negativne davatelje i uspjevamo izbjeći problem s nedostatkom, a u zadnje je vrijeme bila smanjena količina A pozitivne i 0 negativne zalihe krvi”, kazao je šef odjela za transfuziju dr. Samir Pandur.

Članovi udruge dobrovoljnog davanja krvi ”Kap spasa” iznimno su ponosni na ovu akciju i uvijek se odazovu u što većem broju.

”Danas sam 18. puta darovao krv, to sam naslijedio od svog oca i nadam se da ću i dalje poštivati tu tradiciju. Darivanje krvi je veoma humana gesta koja nadilazi sve ono što čovjek radi svaki dan, nešto što je jednostavno teško opisati”, istaknuo je član Udruge dobrovoljnih davatelja ”Kap spasa”, Pero Ožegović.

Darivanje krvi u sklopu obilježavanja obljetnice Brčko distrikta već je postalo redovna aktivnost te se na ovaj način iznimno pomaže brčanskoj Bolnici i pacijentima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Akcija darivanja krvi u Brčkom: Krv je lijek, a čovjek je jedini izvor krvi kao lijeka

Radio Brčko

„Kap spasa“ najavio novu veliku akciju darivanja krvi „Pruži ruku za život – daruj krv“

Sandra Živković
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!