Brčko

Udruženje „Humanitarac“ uspješno provelo još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Brčansko udruženje „Humanitarac” u prostorijama MZ Bijeljinska cesta u „Š“ naselju organizovalo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Predsjednik udruženja Žiko Novaković istakao je da je ovo 33 po redu akcija i da se akciji odazvalo očekivanih 25 davaoca krvi, koji su redovni kada je u pitanju udruženje „Humanitarac“.

Šef Odsjeka za transfuziologiju Bolnice Brčko dr Samir Pandur istakao je da je ovo jedna u nizu akcija, kojima se doprinosi da se održe zalihi krvi u Bolnici na zavidnom nivou, odnosno kako je rekao „da krv uvijek čeka bolesnika, a nikad bolesnik da čeka krv“.

Zalihe krvi u Bolnici su trenutno zadovoljavajuće, istakao je dr Pandur i dodao kako bi se mogli bolje organizovati kada je u pitanju prikupljanje zaliha krvi.

„Moglo bi se to uraditi puno bolje. Tu je problem u lokalnoj zajednici koja bi trebala prepoznati davalaštvo krvi kao društveni problem zajednice a ne samo Zdravstvenog centra i ovih par entuzijasta koji putem udruženja, mjesnih zajednica i firmi organizuju darivanje krvi. Snalazimo se na razne načine da prikupimo zadovoljavajuću količinu krvi. Negdje je taj odziv bolji, negdje je slabiji, ali zadovoljni smo“, naglasio je dr Pandur.

Dalibor Lazarević danas je po trinaesti put darovao krv u ovoj mjesnoj zajednici kako bi, kako je rekao, pomogao ljudima kojima je krv potrebna. I Veliborka Balorda je jedna od redovnih davaoca krvi, čak devet puta je darivala krv kako bi pomogla i to upravo kada je akcija u organizaciji udruženja „Humanitarac“, za koju ističe da je veoma dobra.

Nakon što je ova akcija završena upriličeno je i druženje uz prikladnu trpezu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!