RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruženje za zaštitu prava potrošača Brčko distrikta poziva kupce da prijave nepravilnosti na terenu

Udruženje-Udruga građana  za zaštitu prava potrošača Brčko distrikta BiH povodom 15. marta, koji se u svijetu obilježava kao Dan potrošača uputilo je preporuku kupcima da sve nepravilosti koje otkriju na terenu u Brčko distriku prijave Udruženju kako bi dospjele u javnost i pred nadležne.

Usvajanjem UN-ova globalnog i povijesnog „Vodiča za zaštitu potrošača“ 1985.godine prava potrošača podignuta su na nivo međunarodne prepoznatljivosti i dobila su legitimitet koji priznaju i prihvaćaju kako razvijene tako i zemlje u razvoju. Porukama iskazanim prilikom Svjetskog dana prava potrošača  svraća se pažnja javnosti na uskraćivanje i kršenje prava potrošača i  osiguravaju temelj udruženjima za zaštitu potrošača za njihovo javno djelovanje u interesu potrošača

Predstavnik  „Udruženja građana  za zaštitu prava potrošača Brčko distrikta BiH“ Stojan Novaković u izjavi za Radio Brčko kazao je da Udruženje po prijavi kupca o uočenoj nepravilnosti postupa po zakonu na način da obavijesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se postiglo obostrano rješenje.

Novaković je kupcima posebno skrenuo pažnju na obaveznu deklaraciju na prehrambenim i drugim artiklima koji se nalaze u prodaji.

Stojan Novaković

Udruženje je uputilo preporuku kupcima da ime sve nepravilosti, koje otkriju na terenu u prodavnicama, robnim kućama, tržnim centrima i ostalim  prodajnim objektina na prostoru Brčko distrika, prijave kako bi dospjele u javnost.

„Prijave o uočenoj nepravilnosti kod proizvoda dalje se prosljeđuju nadležnim Vladinim i inspekcijskim službama“, naveo je Novaković.

Udruženje je u protekom periodu u oko 80 posto slučajeva uspjelo riješiti problem potrošača koji nisu bili zadovoljni mašinama, alatom ili nekom drugom kupljenom robom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Бројне притужбе на кршење права потрошача

Дражен Ристић

Усљед честих поскупљења угрожена права потрошача у Брчко дистрикту

Vladimir Matijević

Потрошачи не знају коме да се пожале у случају нарушавања њихових права

Дејана Крстић