RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

УГ “Демос” Брчко: Саопштење за медије поводом Међународног дана борбе против корупције

Корупција је амброзија која се раширила на сав јавни сектор, без изузетка, и представља тренутно највећу опасност по развој демократије, хуманистичке етике и друштва уопште. Сва три нивоа власти су оптерећена овом пошасти и тренд урушавања повјерења грађана у институције и установе је досегао своју кулминацију.

У неформалним разговорима са грађанима које смо имали претходних 11 мјесеци кроз пројекат “Скенирајмо корупцији”, преко 95% грађана истиче да је корупција присутна у свим нивоима власти, од обичних службеника до руководилаца и да је она први разлог миграције људи из Брчког и БиХ.

На погубност негативне демографске статистике говоре бројке; према “Анализи стања становништва БиХ и пројекцији за раздобље од  2020. до 2070. године” спроведеног од стране УН-а у БиХ би требало живјети мање од 1,6 милиона људи, што представља мање становника од Београда!

Ако знамо да је корупција највећи разлог деградације друштва, као друштвено одговорни чланови тог друштва имамо и моралну и законску обавезу да реагујемо.

УГ “Демос” Брчко је препознао улогу цивилног сектора у борбу против овог жилавог корова и кроз подршку организације ЦЦИ реализује пројекат који за циљ има заговарање што хитније набавке ЦТ и МРИ апарата и праћање процеса јавних набавки истих.

О нашим сазнањима смо редовно обавјештавали јавност и срећни смо због чињенице да је болница у  Брчко дистрикту БиХ напокон добила модеран ЦТ апарат, након година безуспјешних покушаја и пропалих јавних набавки. Тренутно се одвија процес јавне набавке и магнетне резонанце који нам је, такође, на скенеру, и ускоро ћемо се огласити и по овом питању јер је већ један поступак завршио неуспјехом.

Поред ове активности, фокус у наредном периоду планирамо усмјерити на феномен запошљавања у цјелокупном јавном сектору у Брчко дистрикту БиХ, а посебно у Одјељењу за образовање гдје смо уочили и највише незаконитости са елементима корупције.

Не смије се дешавати да на бироу имамо стручна лица, а да у школама поједини наставници имају часове преко норме и да им плате буду преко 2 200,00КМ. Они који раде морају имати уговоре који им гарантују сва радна права, а не уговоре у којима немају права ни на здравствену заштиту. Ово важи за све запослене у јавним институцијама, установама и јавним предузећима.

Амброзија се мора ишчупати из коријена и свако у БиХ мора почети из свог дворишта. Брчко дистрикт БиХ је моје двориште, помозите нам у овом послу!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija Brčko distrikta: Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Radio Brčko

Брчко: “Демос” грађанима појашњава стање у процесу дигитализације јавне управе

Radio Brčko

Misija OSCE-a u BiH danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Radio Brčko