RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Kina izdala hitno odobrenje za svoj prvi lijek protiv Covid-19

Kineska agencija za lijekove izdala je hitno odobrenje za prvi specijalizovani tretman protiv koronavirusa u zemlji, za koji je u kliničkim ispitivanjima utvrđeno da značajno smanjuje hospitalizacije i smrtnost među visokorizičnim pacijentima.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada regulatori širom svijeta daju zeleno svjetlo za tretmane, posebno za visokorizične grupe, usred zabrinutosti oko nove omikron varijante koronavirusa, javlja AFP.

Kina se također bori sa sve većim brojem studija koje pokazuju da njene vakcine imaju nižu stopu učinkovitosti od onih proizvedenih u inostranstvu.

U službenoj izjavi kineska nacionalna agencija za lijekove navela je da je izdala “hitno odobrenje” za liječenje monoklonskim antitijelima.

Monoklonsko antitijelo je vrsta proteina koji se veže za šiljasti protein koronavirusa, smanjujući njegovu sposobnost da uđe u stanice tijela.

Liječenje uključuje kombinaciju dva lijeka koja se daju putem injekcija, a može se koristiti za liječenje određenih slučajeva za koje postoji rizik za ozbiljnije simptome, saopćila je agencija za lijekove.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Кина увела строге мјере затварања за још неколико стотина хиљада људи

Radio Brčko

Tetovirani fudbaleri neće moći igrati u Kini

Radio Brčko

Kina objavila da je imala tri smrtna slučaja u Šangaju u novom valu epidemije Covida

Radio Brčko