RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: “Vermont” obilježio Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Opšta Skupina UN-a je posebnom rezolucijom 2003. godine ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Omladinski centar „Vermont“ već tradicionalno ovaj datum obilježava nizom različitih aktivnosti, a u sklopu tekuće godine ovaj datum obilježili su uličnom akcijom gdje su za cilj imali informisati građane o tome šta je korupcija kako se oni kao građani mogu boriti protiv korupcije, te načinima prijavljivanja iste.

“Vermont” surađuje sa 31 nevladinom organizacijom iz Brčko distrikta, član je koalicije “Promoviši pozitivno” te sarađuje i sa Vladinim institucijama i ustanovama. Omladinski centar je jedna od osnivajućih organizacija “Resursnog centra” koji se bavi aktuelnom problematikom našeg društva, radi na polju zapošljavanja i borbe protiv korupcije.

„Korupcija u našem gradu je veoma rasprostranjena, iako postoje pomaci u borbi protiv nje, neophodno je više raditi na upućivanju  građana o tome kako prijaviti korupciju“, rekao je Lejlija Aljić, prolaznik.

Svakako važno je napomenuti da “Vermont” već duži niz godina sprovodi projekte i inicijative koje za cilj imaju suzbijanje korupcije, te su kroz svoje djelovanje obuhvatali  uticaj ove problematike u raznim segmentima današnjeg društva: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i javne nabavke.

Kroz svoj rad u proteklom periodu ostvarili su sljedeće:

  • Oformili link za anonimnu prijavu korupcije;
  • Izrađen je set mjera i dokumenata za transparentnu dodjelu grantova NVO;
  • Organizovali preko 20 edukacija na ovu temu na razlicitim nivoima i svake godine rade uporednu anketu o percepciji građana o korupciji

U proteklom periodu, ali i u budućnosti  Omladinski centar “Vermont” za cilj ima podsticanje građanskog aktivizma o vidovima korupcije koje je ključno za početak buđenja svijesti civilnog sektora i njihovo podsticanje na uključivanje u borbu protiv korupcije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Изложбом архивске грађе биће обиљежена годишњица Треће основне школе

Дејана Крстић

Svjetski dan osoba sa Down sindromom, obucite različite čarape

Radio Brčko

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће сутра обиљежен у Брчком

Radio Brčko