RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uskoro potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja u poljoprivredi

Nakon što je završen Javni poziv za Program samozapošljavanja u poljoprivredi za 2019. godinu, organiziran u suradnji Zavoda za zapošljavanje i Odjela za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, odabrano je 27 aplikanata čiji su poslovni planovi zadovoljili definirane kriterije.

Odabrani aplikanti svu potrebnu dokumentaciju trebaju dostaviti najkasnije do 29. svibnja tekuće godine, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i dodjela sredstava u ukupnom iznosu od 554.600 KM.

Pojedinačni iznosi za aplikante u ovogodišnjem programu kreću se od 20 do 25 tisuća maraka, a sredstva se prema važećim kriterijima mogu utrošiti za poljoprivrednu proizvodnju u voćarstvu i ratarstvu, kao i za izgradnju objekata i kupovinu poljoprivrednih strojeva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Vlado Jevtić ističe kako je u dvije godine samozapošljavanja 51 osoba prošla kroz programe samozapošljavanja za što je izdvojeno milijun maraka.

„Na osnovu programa koji su do sada završeni, kojima je prošlo više od dvije godine od dodjele sredstava, imamo preko 50 posto i dalje aktivnih korisnika, što je izuzetno dobar rezultat. Od tih 50 posto korisnika, otprilike 30 posto je onih koju su uspjeli da zaposle dodatna lica, tako da je sam ovaj program ispunio svoju svrhu, dakle da nezaposlena lica na ovaj način prevedemo u segment poslodavaca, te da oni više nisu na Zavodu za zapošljavanje, nego praktično zapošljavaju druge ljude i kreiraju nova radna mjesta“, istaknuo je Jevtić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Javljanje nezaposlenih osoba na Zavod za zapošljavanje teče bez problema

Sandra Živković

Potpisivanje ugovora o istraživanju sudskih slučajeva trgovine ljudima

Radio Brčko

Obavijest za studente s Konačne rang-liste za dodjelu stipendija

Radio Brčko