Brčko

Брчко: Усвојена одлука о одобравању програма самозапошљавања у пољопривреди у 2020. години

Влада Брчко дистрикта БиХ на 130. ванредној сједници усвојила је Одлуку о одобравању програма самозапошљавања у пољопривреди на подручју Брчко дистрикта БиХ у 2020. години.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ Перица Бургић  казао је да је сврха Програма самозапошљавања у пољопривреди допринос развоју пољопривреде Дистрикта у виду финансијске подршке за лица која желе започети или су започела пољопривредну производњу кроз стварање услова за самозапошљавање лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ и лица која су регистровала пословну дјелатност у 2020. години на подручју Дистрикта с тим, како је казао, да су се прије регистрације пословне дјелатности лица водила на евиденцији која активно траже запослење у Заводу.

„За реализацију Програма обезбијеђен је износ средстава од 500.000,00 КМ и износ по једном пројекту за апликанте не може бити већи од 20.000,00 КМ. Око 25 нових пољопривредних произвођача ће своје бизнис планове подносити, комисије ће оцјењивати, а након тога средства ће добити како би почели са својим бизнисом. Такође, вршиће се обуке и надамо се да ће до јуна мјесеца идуће године све бити завршено. Критеријуми су скоро исти као и за 2019. годину с тим што ће сада предност имати људи који су на Заводу млађи од 30 година. Надамо се да ће Завод ускоро прихватити ова средства која ће бити пребачена из Одјељења за пољопривреду и сву другу активност ће даље Завод да спроводи, од јавних позива па надаље”, казао је Бургић.

На данашњој ванредној сједници Влада је усвојила и Програм текућих грантова, субвенција и трансфера у Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду одобрених Буџетом Брчко дистрикта БиХ за 2020. годину – II дио.

Влада је прихватила и Информацију у вези са нацртом одлуке о спровођењу јавне расправе о специјалној погодби путем које Брчко дистрикт БиХ уступа у власништво групацији „Studen Global SEE“ д.о.о. Брчко, чланица „Студен групе“ земљиште, а у склопу пројекта „Пословна иницијатива за побољшање пословног амбијента и стандарда живота у Брчко дистрикту БиХ“.

Влада Брчко дистрикта БиХ данас је одржала и наставак 87. редовне сједнице на којој је одобрила Смјернице за израду нацрта правилника о садржају и начину полагања матурског испита у Гимназији.

На редовној сједници усвојен је и Приједлог одлуке о усвајању програма утрошка средстава капиталних грантова у Одјељењу за расељена лица, избјеглице и стамбена питања, Приједлог одлуке о именовању чланова тематских радних група за потребе израде интегрисаног и климатског плана БиХ за период од 2021. до 2030. године, Приједлог одлуке о именовању чланова радне групе за област енергетске транзиције у БиХ, Приједлог одлуке о именовању представника Брчко дистрикта БиХ за израду оквирне стратегије безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, Приједлог закључка о давању сагласности на нацрт документа Утврђени допринос БиХ (NDC) за период 2020–2030. и Одлука о именовању члана Вијећа за државну помоћ БиХ.

Влада је на данашњој редовној сједници разматрала и захтјев Министарства комуникација и транспорта за измјену одлуке о именовању представника Брчко дистрикта БиХ у састав радне групе за израду закона, Информацију о стицању уз накнаду непокретности означене као парцела број 240/2, КО Слијепчевићи и Информацију о стицању уз накнаду непокретности означене као парцела број 4125/24, КО Брчко 1.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button