RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uspješni radovi na sanaciji riječnih korita na području Distrikta

U cilju sprječavanja i otklanjanja opasnosti od plavljenja vode iz kanalne mreže i riječnih korita na području Brčko distrikta BiH, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu prošle godine je započelo sa uređenjem riječnih korita na više lokacija, ukupne vrijednosti radova 830.00 KM. Zijad Bikić, šef Odsjeka za vodoprivredu rekao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

„Područja koja smo planirali za sanaciju prošle godine su vodotokovi u Štrepcima, Maoči, Rašljanima, Gornjem Vukšiću i Breziku. Većina radova je započeta i trenutno se privode kraju. Projekat na regulaciji potoka „Blizna“ u naselju Brezik je ugovoren prošle godine i uznosu od oko 250.000 KM ali nije započet zbog većih okolnosti koje su doprinijele obustavi radova kao što je visok vodostaj rijeke Save. Po sticanju uslova radovi će se nastaviti“, rekao je Bikić.

Prema njegovim riječima u toku je raspisivanje tendera za više lokacija na regulaciji, sanaciji i rekonstrukciji riječnih korita za šta su planirana sredstva u  iznosu od oko 1.200.000 KM. Planiran je nastavak radova u Breziku, Rašljanima, Maoči i Štrepcima.

mi

„Jedan od većih projekata koji sprovodi Odjeljenje jeste regulacija rijeke Brke kroz urbani dio grada, a sutra će se na Skupštini Brčko distrikta BiH odlučivati o proglašenju javnog interesa tog dijela zemljišta“, dodao je Bikić.

Okvirnim sporazumom o odbrani od poplava ove godine su za sanaciju riječnih korita planirana sredstva u iznosu od 300.000 KM, a usljed kišnih padavina u proteklom periodu nije bilo oštećenja osim nakupljanja otpada na uskim dijelovima korita i propusnih mostova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко/Коронавирус: Влада сутра о захтјеву за набавком још 48.000 доза вакцина

Radio Brčko

Kolegij Vlade osudio precrtavanje grafita na gradskom mezarju u Brčkom

Radio Brčko

Za kapitalne projekte u Brčko Distriktu u ovoj godini Vlada namijenila 20 miliona KM

Suvad Alagić