RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

Усвојена Одлука о утврђивању цијена за комерцијално тестирање на COVID-19

Влада Брчко дистрикта БиХ на јутрос одржаној 113. ванредној сједници усвојила је Приједлог одлуке о утврђивању цијена за комерцијално тестирање на COVID-19 у Одјељењу за здравство и остале услуге – Пододјељењу за јавно здравство.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Акиф Пезеровић казао је да су дефинисане двије цијене RT PCR тестирања и то од 160 КМ и 120 КМ, те серолошко тестирање од 40 КМ.

„Уколико неко жели да се хитно тестира на COVID-19 цијена је 160 КМ и резултате ће добити у оквиру два сата, а уколико особа жели да добије резултате у оквиру 24 сата цијена је 120 КМ.  Одлуком је дефинисана цијена и за серолошко тестирање од 40 КМ по тесту. Иако је знатно повећан број позитивних на COVID-19 могу рећи да је на одређени начин дошло до стабилизације када су у питању позитивне особе на COVID-19 што указује да се, ипак, све ово држи под контролом”, казао је Пезеровић.

Шефица Пододјељења за јавно здравство, др Анђа Николић казала је да је цијена тестирања PCR затвореног типа, гдје се резултати добијају у оквиру два сата, на тржишту знатно скупља у односу на отворени PCR тест и нагласила да ће се сва тестирања радити у Пододјељењу за јавно здравство.

„Ако неко треба и мора да има овај тест у року од два сата може да дође ујутро од 7.30 до 9.30 часова гдје ћемо узети брис и послати да се тест уради. Након тога више неће моћи да иде брзо тестирање с обзиром да само једна екипа ради на отвореном и затвореном PCR систему. Када се уђе у процес рада на отвореном PCR систему онда се више не може радити на другом систему. Комерцијална тестирања моћи ће се извршити у Пододјељењу за јавно здравство до 13.00 часова гдје се узимају брисеви и шаљу у лабораторију и она ће бити најкасније сутрадан готова. Што се тиче серолошког тестирања, оно се може радити сваки дан до 15.00 часова”, казала је Николић и напоменула да викендом Пододјељење не ради и да се неће моћи вршити комерцијално тестирање.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Danas 24 novozaražena i dva preminula lica

Radio Brčko

Пандемија коронавируса: Хрватска попушта мјере од 15. фебруара

Radio Brčko

У свијету се смањује број заражених и умрлих од посљедица заразе вирусом корона

Radio Brčko