RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Večeras nastupa Nova 1445. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1445. hidžretska godina. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1445. hidžretske godine je 19. jul 2023. godine. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara tako da se ovaj datum pomjera svake godine.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje božijeg poslanika Muhammeda i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

“Tim povodom u svim Medžlisima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se na određen način obilježava Hidžretska nova godina, a to u osnovi znači da se za njen doček ne organizuju posebna slavlja nego se to čini kroz različite vjersko edukativne sadržaje jer je značaj hidžre za muslimane višestruk”, istakao je Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom.

U povodu nastupanja 1445. hidžretske godine u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Brčko i Udruženja mladih IZVOR Brčko u četvrtak 20.7.2023. godine sa početkom u 20:45 biti će održana i prigodna vjersko kulturna svečanost na otvorenom gdje posjetioce očekuje bogat i raznolik program.

Učesnici u programu su hafiz Ammar Bašić, Ibrahim Bilčević, Hor Mošus i Eldin Ibrahimbašić.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa efendija Gobeljić povodom Nove hidžretske godine uputio je čestitku svim muslimanima sa željom da svima bude sretna i blagoslovljena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.