RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Većina Brčaka će Novu godinu dočekati u svom gradu

I pored nestašice koja vlada u društvu, u susret novogodišnjim blagdanima, mnogi Brčaci će godinu na izmaku ispratiti u nekoj od europskih zemalja, dok su se neki odlučili za zimovanje na našim planinskih ljepoticama. No, dobar dio anketiranih građana blagdane će, ipak, provesti u svom gradu.

Prema ponudama brčanskih turističkih agencija i dobivenim podacima, u odnosu na prošlu godinu, vidljiv je porast interesiranja za novogodišnja putovanja. Tako kažu da su građani najviše zainteresirani za europske destinacije ( Beč, Budimpešta, Italija, Prag, Atena), a nerijetki se odlučuju i na nešto udaljenije lokacije (Turska, Rusija).

Cijene aranžmana za doček Nove godine izvan Bosne i Hercegovine s uključenim prijevozom i smještajem kreću se okvirno u rasponu od 250 do 1.050 maraka, dok najskuplja putovanja dosežu cijenu i do 1.600 maraka.

Mišljenja i izjave građana su oprečni podacima agencija. Većina anketiranih građana izjavila je kako će Novu godinu ipak dočekati u svom gradu, u ugostiteljskim objektima koji su organizirali doček, na Gradskom trgu uz koncert grupe Divlje jagode ili pak s obitelji u toplini svojih domova.

Kada je riječ o zimovanju interes je vrlo slab prvenstveno zbog vremenskih (ne)prilika, a potom i zbog cijena. Prema dobivenim podacima, Brčaci su uglavnom zainteresirani za destinacije unutar zemlje, ponajviše za Bjelašnicu, Kopaonik i Jahorinu gdje se cijene se kreću između 750 i 950 eura za sedmodnevno putovanje za četveročlanu obitelj s dvoje odraslih i dvoje djece. Kada su u pitanju inozemne destinacije, cijena se kreće od 1.200 do 2.000 eura ovisno o kategoriji hotela, destinacije i usluge koja se nudi.

Statistički promatrano, broj odlazaka naših sugrađana izvan granica BiH je povećan u odnosu na prošlu Novu godinu, a uočljiv je pad interesa za odlazak Brčaka na proslavu i zimovanje u pranine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uprava Bečkog aerodroma: Za putovanja potrebni međunarodno priznati dokazi o vakcinisanju

Radio Brčko

Najpopularnija destinacija svijeta je Dubai, Dubrovnik na listi lokacija “u trendu”

Radio Brčko

Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu

Radio Brčko