RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Веома успјешна година СПКД “Просвјета” Брчко

smart

Руководство Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко одржало је данас конференцију за новинаре на којој су сумирани резултати oстварени током 2019.године.

Овом приликом најављене су и предстојеће активности поводом прославе наступајућих празника.

Како је овом приликом речено Српско просвјетно  и културно друштво „Просвјета“ Брчко  је током 2019. године рализовало око 100 активости од традиционалних манифестација као што су „Видовдански дани културе“, „Светосавска академија“, смотра фолклора, неколико хуманитарних акција и више књижевних вечери и промоција књига.

„Почетком ове године отворли смо Библиотеку, узели учешће у пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске„ у чему ћемо учествовати и наредне године, те по први пута организовали Међународни фестивал хорова у Брчком“, истакао је на данашњој конференцији за новинаре предсједсједник „Просвјете“ у Брчком Драган Томић.

У извјештају о раду “Просвјете” наводи се да је у сарадњи са Академијом наука и умјетности Републике Српске огранизована  промоција монографије проф. др Витомира Г. Поповића Арбитража за област Брчко спор или фарса стољећа, затим организована је јавна трибина „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, а Рецитаторска секција организовала је 24. смотру рецитатора ученика основних и средњих школa.

Организовали предавање на тему: „Трговина људима, педофилија, насиље на интернету“ – предавач Влада Арсић и промоцију књиге „Кад звона занеме“ Владе Арсића. Узели учешће на хуманитарном концерту за ученике Основне школе у Грбавици.

Поводом двјестогодишњице објављивања Вуковог Српског Рјечника организовали изложбу „Српска лексикографија од Вука до данас“ ауторa проф. др Рајна Драгићевић и др Ненад Ивановић.

Поводом свечаног отварања Библиотеке организовали књижевно вече, гост Горан Петровић

Били домаћини дјеци са Косова и Метохије, од 16 – 23. јуна. Рецитаторска секција и Српски књижевни круг организовали Видовданско вече поезије и додијељене награде за литерарни конкурс за награду „Жарко Мијовић“, 27. jуна, те организовали 20 смотру фолклора. Поред тога одржана је 3. смотра ветерана фолклора „Ни млади, ни стари, ми смо прави“ у организацији Ветерана ФА СПКД „Просвјета“ Брчко.

Oрганизовали хуманитарну акцију  „За дјечији осмијех на Косову и Метохији“као и прикупљање одјеће за дјецу КиМ .

Организовали изложбу цртежа и промоцију књиге „100 Сизифових правописних правила“ Бојана Јокановића.

Мјешовити хор наступао на концерту поводом отварања Првог међународног хорског фестивала „Фон Фест“ чији је организатор УУСК „ФОН“ Брчко и Мјешовити камерни хор СПКД „Просвјета“.

Узели учешће у пројекту „Спојимо дјецу КиМ и Републике Српске“ Одбора за помоћ Србима на КиМ.

„Наш Фолклорни асамбл и Пјевачка група „Вијенац“ узели су учешће у разним  манифестацијама у нашој земљи и региону, организовали смо промоције књижевних остварења чланова нашег Књижевног круга, обиљежени су сви значајни датуми везани за српску историју, Тамбурашка секција узела је учешће у манифестацији „Чари зиме“ и „Вече тамбурице“, истакао је Томић и додао:

„За наредни период издвојили бисмо активности поводом прославе православне Нове године 13. јануара, Светосавску академију 25. јануара и штампање Зборника радова којим желимо да обиљежимо 25. година рада и постојања Српског књижевног круга СПКД “ПРОСВЈЕТА“ БРЧКО“, нагласио је Томић на конференцији за новинаре у Брчком

Драган Стокић, руководилац Фолклорног друштва СПКД“Просвјета“ Брчко овом приликом је истао да је иза њих једна веома успјешна година која је започела Ноћи српског фолклора која се традиционално одржава 13. јануара.

Предсједник „Просавјете“  Драган Томић је за наредни период издвојио активности поводом прославе православне Нове године 13. jануара када ће наступити звијезда „Гранда“ Мирјана Алексић са бендом „Миленијум“ , биће ту и традиционални ватромет, као и још пуно забаве за све оне који дођу на дочек Српске нове године организован испред Споменика српским  браниоцима Брчког.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Брчком промовисана књига Жељка Пантелића “Ничији војници”

Vladimir Matijević

Дјеца са Косова у јуну у Брчком: Апел породицама да их угосте на седам дана

Radio Brčko

SPKD “Prosvjeta” Brčko: U pripremi 18 književnih naslova

Radio Brčko