RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vijeće ministara BiH pregovara o sredstvima za izgradnju cjevovoda u Brčkom

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj za Projekt vodosnabdijevanja Brčko, vrijednog 6,5 miliona eura. Ovim potezom se značajno uozbiljuje priča oko realizacije ovog značajnog kapitalnog projekta za sve stanovnike Brčko distrikta.

Projektom je planirana izgradnja glavnog transportnog cjevovoda Plazulje – Potočari dugog 14 kilometara i dijela vodovodne mreže za potrebe vodosnadbijevanja grada, prigradskih naselja i industrijskih zona te dijela naselja u istočnom i zapadnom dijelu Brčko distrikta. Zoran Bulatović šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta ističe da je  “izgradnja ovog cjevovoda značajna zbog obezbjeđivanja rezervnog napajanja vodom stanovnika u gradu jer bi trenutno bilo kakav kvar na vodotornju Vrankićka ostavio bez vode kompletan grad”.

Osim što bi omogućio rezervni dovod vode za stanovnike u gradu, izgradnjom ovog cjevovoda bi bila otvorena mogućnost i za snadbijevanje vodom potrošača u južnom dijelu Brčko distrikta jer je planirana izgradnja i tri vodotornja u naseljima Grbavica, Brod i Omerbegovača. Takođe ovaj cjevovod bi trebao omogućiti i vodosnadbijevanje budućih industrijskih zona čija izgradnja treba početi.

Bulatović je na kraju istakao da sad kad se država uključuje u proces pregovaranja oko obezbjeđivanja finansijskih sredstava, obaveza je Brčko distrikta da pripremi projektnu dokumentaciju i obezbijedi neophodne dozvole i saglasnosti kojima će se potvrditi ozbiljna namjera ove lokalne zajednice da uđe u izgradnju jednog ovakvog projekta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vijeće ministara BiH dalo saglasnost za nabavku vakcina protiv virusa korona

Radio Brčko

Vlada Brčko distrikta odlučila stipendirati upis deficitarnih zvanja i zanimanja u srednjim školama

Mirsad Arnautović

Брчко: У понедељак почиње друго полугодиште

Vladimir Matijević