RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Више од 15 милиона марака штета у пољопривреди, шумарству и водопривреди

Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду у брчанској Влади процијенило је износ штета насталих у овој области током поплава у Дистрикту на више од 15 милиона марака.

Према ријечима Џевдета Шаховића, шефа овог одјељења, све штете се односе на оно што је уништено у пољопривреди на усјевима, у стакленицима, затим у воћарству и шумама, као и штете на водопривредним објектима, насипу, на уставним и црпној станици у Вучиловцу.

Такође, у обим штета, како напомиње Шаховић, уврштене су и све активности предузете током одбране од поплава оних дијелова који су, на подручју Дистрикта, били угрожени овом недаћом.

Према Шаховићевим ријечима, у последњих неколико дана су се, на двије механичке бране на насипу у Вучиловцу, такође десиле штете у новчаној вриједности од око неколико стотина хиљада марака, а што улази у коначан износ штета од нешто више од 15 милиона марака.

„Једна механичка брана или устава у Вучиловцу је, због надирања воде у доњи дио насипа и његовог ошећења, у потпуности уништена. Вода је однијела брану и срушила је. На другој устави је оштећен отвор из ког се вода пребацује кроз насип и усмјерава, а такође су евидентна и оштећења на црпној станици. С обзиром да не смијемо чекати неке наредне поплаве, у року од пет до десет дана ћемо поправити оштећену механичку брану и црпну станицу. За другу уставу, која је скроз уништена, већ сутра мора бити завршен први дио пројекта како бисмо извођача радова, највјероватније у понедјељак, анагажовали на овим пословима“, појаснио је Шаховић.

Такође се, због надирања воде у доњи дио насипа у Вучиловцу и уништавања старог пута, у року од два дана, морао направити нови заобилазни пут преко канала и кроз шуму како би становници могли ући у село и извозити ствари из домаћинстава из којих се вода повукла.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!