RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada Brčko distrikta odobrila prvi rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 27 miliona i 855.000 KM

Vlada Brčko distrikta danas je odobrila prvi rebalans budžeta Brčko Distrikta za ovu godinu u iznosu od 27 miliona i 855.000 KM. Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Esed Kadrić pojasnio je da je od prošle godine zabilježen višak prihoda nad rashodima u dijelu nerealizovanih sredstava u iznosu od 17 miliona i 869.000 KM.

Obraćajući se novinarima, gradonačelnik Kadrić u uvodu je napomenuo da se Vlada opredijelila i za finansiranje iz kreditinih sredstava od 7,5 miliona KM, kreditno zaduženje uzrokovano pandemijom je 2,5 miliona KM i jedno kreditno zaduženje od pet miliona KM. Kadrić je kazao da je ukupan iznos rebalansa od oko 28 miliona maraka pozicioniran na nekoliko značajnijih pozicija od kojih se izdvaja oko šest miliona KM za podsticaje u poljoprivredi, kako bi se zadržao planirani iznos u knjizi budžeta od 12 miliona maraka. Za eksproprijaciju je planirano više od devet miliona KM, za smještaj studenata 95.000 maraka, 150.000 KM za odvoz smeća van Brčkog, nasipanje poljskih puteva 100.000 KM, povećanje iznosa za pranje i čišćenje ulica, a značajna stavka od 1,6 miliona maraka planirana je sa subvencioniranje aktivnim potrošačima električne energije iz kategorije domaćinstava. Za sport je vanredno planirano milion maraka.

Transfer prema javnoj zdravstvenoj ustanovi je 650.000 KM i to je supstitut za zamjenu mlađima značajnog broja ljekara koji su trenutno na specijalizaciji. Finansijska podrška obezbijeđena je za Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj, radio-novinsku ustanovu “Radio Brčko”, Inspektorat, Razvojno- garantni fond, Fond zdravstvenog osiguranja, dok je za završetak deminiranja u Brčkom planirano 400.000 maraka učešća u projektu.

Gradonačelnik Kadrić je još kazao da je iznos rebalansa budžeta raspoređen na više stavki i obuhvatio je skoro sve oblasti rada i života u Brčko distriktu, od subvencija za penzionere, podsticaja za poljoprivredu i privredu, sport, školstvo, zdravstvo, komunalnu djelatnost i sve druge društvene segmente važne za što kvalitetnije funkcioniranje Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kancelarija koordinatora Vlade distrikta u Vijeću ministara BiH uključena u tri velika projekta

Suvad Alagić

Влада Дистрикта одобрила новчану помоћ за подручја Босне и Херцеговине погођена недавним земљотресом

Radio Brčko

Брчко: Влада одлобрила субвенције за санацију штета у привреди због корона вируса

Radio Brčko