RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada donijela izmjenu odluke o carinjenju roba

Vlada Brčko Distrikta danas je na donijela odluku kojom je ovlasita gradonačelnika da može promijeniti dosadašnju odluku o plaćanja taksi u postupku carinjenja roba za izvoz i uvoz iz Brčko Distrikta.

Izmijenjena odluka Vlade Brčko Distrikta koja se odnosi na carinjenje roba podrazumijeva takse koje se naplaćuju za potvrde o kvalitetu ispravnosti hrane, zdrvastvenom stanju sjemena i drugih roba, a prilikom izvoza i uvoza roba.

„Ova mjera je predložena kako bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se što je moguće više preduprijedile posljedice koje bi mogle zahvatiti i carinski terminal u Brčko Distriktu“, pojasnio je Pero Gudeljević, šef vladinog Odjela za privredu i predsjednik vladine Interresorne grupe za pitanja vezana za promet Savskim mostom, koji je i granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

On je dodao da odluka za cilj ima zaštitu brčanskih špeditera, ali i prevazilaženja trenutnog privrednog stanja koje se, direktno ili indirektno, manifestuje s obzirom na otežan promet i dotrajalu konstrukciju Savskog mosta.

Vlada je još donijela zaključak da se komisija koja radi na umanjenju štetnih posljedica u privredi zbog zatvranja mosta pokuša pronaći druge mjere i ponuditi neka rješenja kojima bi se trenutno stanje ublažilo. Jedna od mjera je i spostava komunikacije sa vlastima Hrvatske.

„S obzirom da se radi o međudržavnom mostu i međudržavnom prijelazu, a imajući u vidu da je Vijeće ministara BiH u tehničkom sazivu, jedna međudržavna komisija koja radi na tim pitanjima je imala pripremni sastanak i u narednih nekoliko dana će biti održan sastanak vezan za sve mostove između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i naravno da je predstavnik iz Brčkog koji je član te komisije istakao ovaj problem i brzo ćemo vidjeti što će se na toj razini desiti“, još je pojasnio Gudeljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zakon o radu Distrikta pred zastupnicima brčanskog Parlamenta

Admir Kadrić

Брчко: Влада одржала наставак 84. редовне сједнице

Radio Brčko

Brčko: Skupština odobrila kreditno zaduženje za brčansku “Luku”

Admir Kadrić