BrčkoIzbori 2020Izbori Brčko

Započelo glasanje za trideset i jednog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH

Na području Distrikta jutros u sedam sati otvorena su sva 140 redovna i dva biračka mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, na kojima prema biračkom spisku pravo glasa može ostvariti 86.845 birača.

Na osnovu toga birači mogu odabrati 29 predstavnika političkih partija i dva predstavnika nacionalnih manjina, odnosno ukupno 31 zastupnika Skupštine Distrikta.

„Prema trenutnim informacijama izborni proces je započeo blagovremeno, ako se izuzmu kašnjenja do deset minnuta, a bilo ih je na nekoliko biračkih mjesta. Na tim mjestima će glasanje biti produženo onoliko, koliko je kasnilo njihovo otvaranje“, rekla je predsjednica brčanske Izborne komisije Andrea Mrkonjić.

Na terenu je pet redovnih mobilnih timova, te sedam takozvanih kovid glasačkih timova.

Podsjetimo, na području Brčko distrikta je 49 političkih subjekata i 19 predstavnika nacionalnih manjina, koji se bore za ulazak u brčansku Skupštinu.  Nakon odabira zastupnika u Skupštinu Distrikta, unutar njih će se formirati koaliciona većina, u kojoj moraju participirati predstavnici svih konstitutivnih naroda, a koja će konsenzusom imenovati predsjednika ovdašneg Parlamenta, kao i gradonačelnika Brčkog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button