RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Započelo obilježavanje stradanja Jevreja u Brčkom tokom Drugog svjetskog rata

Prisjećajući se stradanja brčanskih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, čelnici SUBNOR-a Distrikta danas su položili cvijeće na Spomenik poginulim Jevrejima kod mosta na rijeci Savi u središtu Brčkog.

„U peiodu od 10. do 17. decembra 1941. godine u Brčkom su ustaše i drugi fašisti, na ovom lokalitetu, ubili 168 brčanskih Jevreja, koji su bili ugledni stanovnici našeg grada, domaćini trgovci, a ubijeni su samo zato što su Jevreji. Nekoliko dana kasnije, u Grčici je pobijeno još 286 Jevreja i to uglavnom onih koji su se, bježeći od fašista iz Njemačke, Austrije i Italije, sklonili kod svojih rođaka u Brčko“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Distrikta, Janko Vuković.

Sada u Brčkom gotovo da i nema jevrejskih porodica, a o samom jevrejskom groblju, Vuković kaže da je nekada  postojalo. Radi se o jednom malom groblju u naselju Brod gdje je sahranjeno 100 jevrejskih porodica. To groblje više nepostoji jer su šezdesetih godina prošlog vijeka, brčanski Romi tu sagradili kuće“, precizirao je Vuković.

Inače, tradicionalno obilježavanje stradanja Jevreja u Brčkom, biće nastavljeno i 15. decembra polaganjem cvijeća i vijenaca ispred Jevrejskog spomenika u Mjesnoj zajednici Grčica.

Obilježavanje je, inače, provedeno u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije, pa je uz Vukovića, vijenac položio još samo potpredsjednik SUBNOR-a Distrikta, Obren Marković

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Domić pozvao građane Brčko distrikta da ne propuste današnju priliku za glasovanje

Radio Brčko

У Србији се данас наставља самит којим се обиљежава 60 година од оснивања Покрета несврстаних

Radio Brčko

Započele svečanosti povodom Dana državnosti BiH i u Brčko distriktu

Admir Kadrić