RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zastupnici brčanske Skupštine na sastanku razjasnili sve nedoumice u vezi sa Poslovnikom o sopstvenom radu

Članovi Komisije za praćenje primjene Poslovnika brčanske Skupštine, predvođeni rukovodstvom ovdašnjeg Parlamenta, juče su održali radni saastanak sa svim predsjednicima Klubova zastupnika.

„Cilj sastanka, na čijem održavanju su zajednički insistirali i predstavnici pozicije i opozicije, bio je da se razjasne sve eventualne nejasnoće koje sadrži Poslovnik o našem radu, te da da apostrofiramo obavezu njegovog decidnog poštovanja. Posebno se to odnosi na korištenje instituta krivog navoda i replike, kao i na situaciju kada se na vrijeme ne odgovara na poslanička pitanja gdje postoji institut interpelacije“, naglasio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Sastanak je iskorišten i da se zastupnici upoznaju sa nedavnom odlukom Apelacionog suda kojom je ukinuta nadležnost Mandatsko-imunitetske komisije da odlučuje o sukobu interesa zastupnika kada oni diskutuju ili glasaju o određenim tačkama na samoj sjednici skupštine.

Siniša Milić

„U ovom kontekstu i dalje ne znači da ne postoji sukob interesa. Ono što je jasno jeste da se pitanjem istaknutog sukoba interesa ubuduće i to po prijavi, ima zadatak baviti Komisija za sprečavanje sukoba interesa koja je već formirana kao zasebno tijelo. U ovom smislu već su i propisane sankcije za sve one koji krše odredbe zakona i Statuta Brčko distrikta BiH“, akcentirao je Milić.

Za naredni period, kako je dogovoreno na sastanku, ostavljeno je usaglašavanje oko eventualnog vraćanja autentičnog tumačenja  Parlamentu i to po zahtjevu ovlaštenih predlagača, odnosno gradonačelnika i svih zastupnika ili Pravosudne komisje.

„Takođe je zastupnicima predočena i namjera da do kraja tekuće godine uspostavimo takozvani „e-parlament“, gdje bi se omogućilo funkcionisanje skupštine bez fizičke papirologije već bi se sve radilo elektronski, što uključuje i dostavu materijala, što ujedno podrazumjeva i elektronsko glasanje“, rekao je Milić.

Sve su ovo pomaci koji bi, kako je istaknuto na jučerašnjem sastanku, trebali doprinijeti kvalitetnijem radu Skupštine Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Градоначелник Милић у новогодишњој ноћи обилази дежурне службе

Radio Brčko

Милић: Што хитније доношење закона о испитивању поријекла имовине

Radio Brčko

Brčko: Čelnici Vlade održali sastanak sa rezidentnom koordinatoricom UN u BiH

Radio Brčko