RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje za javnost menadžmenta JZU “Zdravstveni centar” u vezi sa napadom na doktoricu

Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napad na doktoricu porodične medicine i medicinsko osoblje koji se desio u ambulanti Rijeke. Nažalost, navedeni događaj je još jedan u nizu napada koji se tokom posljednih godina dešavaju na način da se ugrožava život i dostojanstvo medicinskih profesionalaca.

Živjeti u demokratskom društvu podrazumijeva poštivanje zakonskih normi i propisa. Postoje mehanizmi i načini iskazivanja nezadovoljstva na rad institicija i zaposlenih u istima, a da to nije verbalni i fizički napad. Nadalje, verbalnim i fizičkim napadima se ne ugrožava samo sigurnost medicinskih radnika nego i ostalih pacijenata.

Udruženja doktora porodične medicine i medicinskih tehničara, posljednjih godina su u više navrata apelovali na donošenje zakonske regulative na način da se odredbama Krivičnog zakona medicinski radnici – profesionalci zaštite na radnom mjestu.

Vođeni Hipokratovom zakletvom medicinski radnici su tu da pruže zdravstvenu pomoć i odgovore na potrebe pacijenata/korisnika usluga u skladu sa propisima koji regulišu cjelokupni zdravstveni sistem. Nemili događaj odnosno napad na naše medicinsko osoblje je ALARM da se što hitnije nadležne institucije trebaju pozabaviti sugurnošću medicinskih radnika.

Također, koristimo ovu priliku da se zahvalimo Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na pravovremenoj reakciji i privođenju odgovorne osobe. Kao znak protesta u narednim danima medicinski radnici će prekinuti svoj rad u „pet do dvanaest“, te se solidarisati sa kolegema koji su verbalno i fizički napadnuti i ponovo apelirati na hitno rješavanje statusa odnosno zaštite medicinskih radnika u Krivičnom zakonodavstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Brčko, 24.03.2022.godine

Menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikt BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Реакција СДС-а на саопштење политичке организације Народ и правда

Radio Brčko

Brčko: HDZ 1990 podržava Tužiteljstvo i Policiju u borbi protiv kriminala i korupcije

Radio Brčko

Брчко: Социјалисти позивају шефа Одјељења за образовање да и себи уведе рад суботом

Radio Brčko