RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zavod za zapošljavanje Distrikta trenutno vrši dokup staža za 63 osobe

Prema Zakonu o zapošljavanju, svim nezaposlenim osobama kojima nedostaje do tri godine do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, u Zavodu za zapošljavanje Distrikta omogućen je dokup potrebnog staža osiguranja. Šef sektora za pravne i opće poslove Zavoda Milovan Vuković kaže kako su u prošloj godini za ovu namjenu utrošili oko 200.000 KM.

„Mi otprilike, ovisno od razdoblja godine uplaćujemo negdje oko 140 KM za osiguranike u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. To je taj minimalni iznos koji je neophodan da bi se taj staž osiguranja priznao u nadležnom fondu. U 2021. godini za dokup staža smo zaprimili smo 66 zahtjeva, pozitivno smo riješili 59, negativnih je rješenja bilo 19. Dokup staža smo vršili za 63 osobe, dok je pravo na osnovu ostvarivanja prava za starosnu mirovinu prestalo za 53 osobe“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prethodne godine vidljiva je tendencija povećanja broja osoba kojim je potrebno dokupiti nedostajaći staž osiguranja, naglašavajući kako se ta tendencija rasta nastavila i u ovoj godini.

„Trenutno su na dokupu staža 63 nezaposlene osobe s evidencije zavoda, donijeli smo šest pozitivnih rješenja, podnešeno sedam zahtjeva i prestalo je pravo za šest nezaposlenih osoba”, istaknuo je Vuković.

Vuković je još jednom podsjetio da su prema propisima Federalnog zavoda za mirovinsko-penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko osiguranje RS-a minimalni uvjeti za odlazak u starosnu mirovinu 15 godina staža osiguranja i 65 godina života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zavod za zapošljavanje organizuje besplatne obuke za nezaposlene

Radio Brčko

Brčko: Od ponedjeljka počinju edukacije prema Programu samozapošljavanja u poljoprivredi

Sandra Živković

Brčko: Javljanje nezaposlenih osoba na Zavod za zapošljavanje teče bez problema

Sandra Živković