RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Пољопривредници очекују помоћ Владе у реализацији прољетне сјетве

У организацији Привредне коморе данас je одржан састанак са пољопривредним произвођачима са подручја дистрикта и свим заинтересованим привредним субјектима на тему „Проблематика пољопривредне производње са нагласком на актуелно стање поскупљења репроматеријала и умањење средстава за подстицај у пољопривредној производњи”.

Састанку, који је одржан у просторијама Привредне коморе дистрикта, присуствовали су пољопривредни произвођачи и дистрибутери који су овом приликом изразили забринутост за реализацију прољетне сјетве због драстичног поскупљења репроматеријала, сјемена и горива. Пољопривредни произвођач из Kрепшића Филип Бијелоњић каже да се бави интензивном производњом уљарица, соје и кукуруза. Производи на 20 хектара пољопривредног земљишта од чега соју сије на 15 хектара. Међутим, ове године размишља о томе колико засијати и очекује да ће Влада дистрикта предузети одређене кораке како би помогла пољопривредницима.

Исмар Мулахалиловић, који се бави ратарском проиводњом на 150 хекатра земљишта и има 60 хектара воћњака, каже да усљед великог скока цијена репроматеријала пољопривредници размишљају да ли ове године уопште засијати ратарске културе.

„За ратарску проводњу је дефинитивно проблем и сјетву ћу обавити на само тридесетак хектара, а што се тиче воћарске производње гнојиво сам раније набавио”, каже он.

Дистрибутер ђубрива и осталог репроматеријала Петар Бошњаковић наглашава да је ово глобални проблем на који ће додатно утицати тренутна ситуација у Украјини и Русији, али да Влада мора помоћи како би се одржала домаћа производња.

Велибор Јахић, потпредсједник Привредне коморе дистрикта сматра да је, када је у питању поскупљење репроматеријала и пласман производа, власт закаснила са реакцијама. Јахић каже да Привредна комора настоји каналисати проблеме пољопривредника и о томе разговарати са представницима извршне и законодавне власти како се не би догодило да се пољопривредне површине не засију или да сјетва буде много мања него ранијих година.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distriktu 1.800 tona mineralnih gnojiva iz Turske

Admir Kadrić

Privredna komora Brčko realizuje prvi međunarodni projekat

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Ovogodišnji 18. Međunarodni sajam privrede počinje u četvrtak

Mirsad Arnautović