Brčko

„Ženski razgovori“ u Brčkom

U organizaciji sarajevske Fondacije CURE, u saradnji sa zaštitnicom ženskih prava Anom Kotur iz Brčkog u sklopu projekta “Feminist policy advocacy in BiH” u Brčkom se održava Zalagački forum pod nazivom “Ženski razgovori“. Kotur koja je i moderatorica foruma je istakla da je BiH u novembru dobila preporuke Komiteta koji se bavi eliminacijom diskriminacije nad ženam, i tim povodom su se željele pomoći zalagačke aktivnosti u lokalnim zajednicama.

„Jako je važno da razumijemo da položaj žena potiče iz lokalne zajednice i da se zapravo tu i mjenja. Ključno je da razgovaramo sa našim partnerima o toj problematici Cilj „Ženskih razgovora“ je da pokrenu dijalog u lokalnim zajednicama i da animiramo zaštitnice ženskih prava da se aktivnije uključe u reformske procese“, kazala je Kotur.

Jedna od učesnica foruma je bila i Lidija Ljubojević, zastupnica u Skupštini BDBIH, koja je o ravnopravnosti žena u Distriktu naglasila da bi se tu moglo biti i uspješniji.

„Ali svakako da se trudimo i moje prisustvo u politici jeste bio jedan od interesovanja da zajedno sa ostalima poboljšamo status žene u našoj lokalnoj zajednici, prevashodno da zaštitimo žene od nasilja“, dodala je Ljubojević.

Predsjednik Udruženja „Beba više“ Željko Lazarević, istakao je da im je želja da promjene svijest kada je riječ o problemu steriliteta koji se tradicionalno nepravedno vezuje za ženu

„Sve ono što radi ovo udruženje jeste upravo ta podrška ženama. Kadas epriča o preblemu steriliteta žene su te koje nose najveći teret.Ne mislim samo na očekivanja sredina, već i na taj medicinski momenat kroz koji prolaze. Zato smatram da mi muškarci možemo bar nekim aktivizmom da učinimo neke sistematske promjene koje bi svakako olakšale život ženama“, rekao je Lazarević.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button