RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

ZZZ Distrikta objavio Javni poziv po projektu „Obrti nude budućnost“

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u suradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te Savezna agencija za rad SR Njemačke (Bundesagentur für Arbeit – BA) u saradnji sa Udruženjem njemačkih obrta (Zentralverband des Deutschen Handwerks – ZDH) raspisuju javni poziv u okviru projekta „Obrti nude budućnost“.

Projekt će trajati tri godine i njime je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalificiranih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trajanja projekta. Ovaj projekt je izvanredna prilika za naše radnike da steknu suvremena znanja i vještine u skladu s njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, a važno je naglasiti da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u Bosnu i Hercegovinu kako bi ista mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za sljedeća zanimanja i kvalifikacije:

  1. Elektroničar/Elektroničarka
  2. Metalostrugar/Metalostrugarka
  3. Instalater/Instalaterka za sanitarije, grijjanje i klimatizaciju

(Detaljnu listu zanimanja i potrebnih kvalifikacija možete vidjeti ovdje)

Zbog pandemije virusa Covid-19 sve aktivnosti u ovoj godini će biti provedene putem online sistema. Nakon okončanja procesa prijavljivanja kandidata (rok za prijavu je 30.04.2021.) će u razdoblju 03.-28.05.2021. godine biti organizirani online intervjui s odabranim kandidatima. Predviđeno je da učenje njemačkog jezika počne u roku od četiri do šest tjedana nakon prijema kandidata u projekt, u Sarajevu, u Goethe Institutu. Planirano je da učenje jezika traje 6 mjeseci tijekom kojih će kandidati primati iznos od 780,00 KM za troškove smještaja i ishrane, a imat će i zdravstveno osiguranje.

U drugoj fazi projekta će se znanja i vještine kvalificiranih radnika uporediti s njemačkim obrazovnim sustavom i kompetencijama njemačkih radnika i to tijekom njihovog boravka u Njemačkoj radi dokvalifikacije u njemačkim obrtnim preduzećima i daljnjeg učenja njemačkog jezika. Svi troškovi boravka odabranih kandidata u Njemačkoj će također biti pokriveni.

Javni poziv je otvoren do 30.04.2021. godine, a više detalja pročitajte na mrežnoj stranici Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Uz pomoć Kluba za traženje posla 40 posto nezaposlenih osoba pronašlo posao

Radio Brčko

Kroz program poticaja Zavoda za zapošljavanje posao za 127 teže zapošljivih osoba

Sandra Živković

Za deset dana konačna lista korisnika u Programu samozapošljavanja

Mirsad Arnautović