RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Милион марака за запошљавање теже запошљивих особа

Завод за запошљавање Брчко дистрикта ће крајем мјесеца објавити Јавни позив за запошљавање лица из категорије теже запошљивих особа који ће бити отворен мјесец дана.

Финансијска средства за реализацију овог јавног позива обезбијеђена су у износу од милион марака чиме је планирано запошљавање 150 лица из ове категорије.

У категорији теже запошљивих особа налазе се лица старије животне доби, особе са инвалидитетом, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида и млади до 30 година, цивилне жртве рата, први пут ове године, лица која више од 12 мјесеци траже посао, као и лица која први пута остварују радо искуство у струци.

Владо Јевтић

„Лица се запошљавају на временски период од двије године, а послодавци су дужни да плаћају порезе и доприносе, као и плату за лица која запошљавају. Минимална плата за средњу стручну спрему и ниже износи 500 марака, а за вишу и високу стручну спрему 700 марака. За запошљавање лица са средњом и нижом стручном спремом послодавац ће добити укупно шест хиљада марака, а за високу стручну спрему осам хиљада марака”, каже Владо Јевтић, директор Завода за запошљавање у Брчком.

Заитересовани за овај програм морају сами наћи послодавца који ће их   запослити јер послодавац је тај који аплицира за незапослена лица. На Јавни позив моћи ће се пријавити послодавци са подручја дистрикта који имају потребу за додатним радницима.

Циљ Јавног позива је стварање услова за одлазак у пензију лица старије животне доби, повећање социјалне укључености и запошљавање особа са инвалидитетом, подршка запошљавању дјеце погинулих бораца и РВИ, смањење одлива незапослених особа усљед одласка у иностранство подршком запошљавања кроз суфинансирање бруто плате.

Лица која могу бити запослена по овом Jавном позиву су она која су пријављења на активној евиденцији Завода за запошљавање Брчко дистрикта прије објаве Јавног позива.

Према процјенама Завода за запошљавање око 70 одсто лица, која се налазе на њиховој евиденцији, спадају у категорију теже запошљивих особа

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zavod za zapošljavanje poziva poslodavce da učestvuju u istraživanju tržišta rada

Radio Brčko

Brčko: Uskoro raspisivanje javnog poziva za učešće u Projektu samozapošljavanja

Mirsad Arnautović

U 2021. godini smanjena nezaposlenost u Brčko distriktu

Sandra Živković