RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Пјесникиња Милка Миловац побједница “Винског стиховања”

Фото: Владимир Матијевић

У организацији Просвјетиног Српског књижевног круга синоћ је у Брчком организовано традиционално пјесничко вече под називом „Винско стиховање“ на којем су награђене и изрецитоване побједничке пјесме пристигле путем шестог међународног конкурса за најбољу боемску пјесму.

Предсједник Српског књижевног круга Ђорђе Крстић рекао је да је на једномјесечни конкурс пристигло више од 50 радова од 40 аутора из Брчког и региона, а награда „Драго Куђић“ за најбољу боемску пјесму припала је пјесникињи из Брчког Милки Миловац за пјесму „Безразложни разлог“. Друга награда припала је пјеснику из Дервенте Милораду Ђурђевићу за пјесму посвећену вину под називом „И на небу ти и вино“, док је трећепласирани пјесник из Лознице Бојан Радовановић.

Свака промоција „Винског стиховања“ почиње пјесмом брчанског боема Драге Куђића „Напићу се“ коју традиционално при отварању манифестације рецитује члан Српског књижевног круга и пјесник Саво Д. Теодоровић.

Фото:Владимир Матијеић

Крстић додаје да је жеља Српског књижевног круга да у част брчанског пјесника Драге Куђића организују овакве вечери и да се слави боемштина, вино и љубав те да пјесници кроз своја дјела пишу о животу.

Члан овогодишњег жирија, професор српског језика и књижевности Снежана Игњић каже да посао избора најбоље боемске пјесмe није био уопште лаган.

„Теме су ове године биле полуслободне, у центру је вино и стиховање о љубави. Вино је симбол љубави и пријатељства и зна да споји људе и изазове лијепа осјећања. Уз вино се понекад јави и љубав која спаја људе. Све је опјевано у пристиглим радовима“, наглашава професорица Игњић.

Фото: Владимир Матијевић

Предсједник Културног и просвјетног друштва „Васо Пелагић“ из Пелагићева, Пајо Бркић наглашава да сваке године учествује са својим пјесмама на овој већ сада култној манифестацији чији је циљ да окупи све пјеснике из регије на једном мјесту.

„Љубав је свакако највећа муза коју пјесници имају. Све се идеје рађају кроз љубав и оне које су недосањане или недоречена до краја се претварају у стихове“, каже Бркић.

Вече поезије под називом „Винско стиховање“ традиционално се одржава сваке године у Винарији „Пајић“ и у част и сјећање на брчанског пјесника – боема Драге Куђића, када сви пјесници говоре стихове које су посветили вину, боемштини и љубави.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Побједник “Винског стиховања” пјесник из Зворника Александар Деспотовић

Vladimir Matijević

Брчко: Одржано вече боемске поезије “Винско стиховање”

Vladimir Matijević

Ostavite komentar

*