RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Побједник “Винског стиховања” пјесник из Зворника Александар Деспотовић

У организацији Просвјетиног Српског књижевног круга синоћ је у Брчком организовано пјесничко вече под називом „Винско стиховање“ на којем су награђене и изрецитоване побједничке пјесме пристигле путем петог међународног конкурса за нјабољу боемску пјесму.

Предсједник Српског књижевног круга, Ђорђе Крстић рекао је да је на једномјесечни расписани конкурс пристигло више од 30 радова а награда „Драго Куђић“, за најбољег боемског пјесника припала је пјеснику из Зворника Александру Деспотовићу за пјесму под називом „Наточи нам мила“, другопласирани је млади пјесник из Панчева Никола Барањин, док је трећепласирани Миодраг Ђурђевић, пјесник из Прњавора.

„Њихове пјесме је прегледао међународни жири, пошто имамо једну Рускињу у жирију. Осим што је конкурс међународни и жири је такође,“ истакао је Крстић и додао да свака промоција најбоље боемске пјесме почиње пјесмом брчанског боема Драге Куђића „Напићу се“ коју увијек при отварању рецитује члан Српкког књижевног круга и пјесник Саво Д. Теодоровић.

Крстић је додао да је жеља Српског књижевног круга да у част брчанског пјесника Драге Куђића организују овакве вечери и да славе боемштину, вино, љубав и кафану и да пјесници кроз своја дјела пишу о животу.

Побједник овогодишњег, петог по реду  „Винског стиховања“ и добитник  ласкаве награде Драго Куђић, коју му је синоћ уручио Драган Пајић власник винарије у којој се традиционално одржава ово вече, рекао је да се после 38 година вратио писању пјесама и да је инспирацију нашао баш у свом досадашњем животу.

„По вокацији сам човјек, по науму пјесник. Тек прије двије године сам почео писати поново и сналазио сам се како почети са том умјетношћу. Толико тога се у души накупило да сада имам о чему писати, одлучио сам да дам себе поезији и неком ће се то можда и допасти. Битно је да имамо разумјевања и толеранције једни према другима и да живимо за пјесму која нас једина може одржати заједно“, истакао је Деспотовић додавши да његова поезија говори о животу и о ономе што је његов саставни дио.

„Поезија данас говори из мене и описује та нека времена када сам приближно покушавао бити или био боем али у сваком случају то је лијеп осјећај“, закључио је Александар Деспотовић.

Вече поезије под називом „Винско стиховање“ традиционално се одржава сваке године у част и сјећање на брчанског пјесника – боема Драге Куђића када сви пјесници говоре стихове које су посветили вину, боемима и љубави.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Одржано вече боемске поезије “Винско стиховање”

Vladimir Matijević