RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Одржано вече боемске поезије “Винско стиховање”

У организацији Просвјетиног Српског књижевног круга синоћ је у Брчком организовано пјесничко вече под називом „Винско стиховање“ на којем су изрецитоване победничке пјесме пристигле путем међународног конкурса за најбољу боемску пјесму.

Предсједник Српског књижевног круга Ђорђе Крстић рекао је да је на расписани конкурс пристигло више од 30 радова а награда „Драго Куђић“ за најбољег боемског пјесника припала је црногорском аутору Душку Недовићу, другопласирани је пјесник из Бијељине Момчило Тубић док је трећепласирани млади пјесник из Панчева Никола Радоњин.

„Први пут смо ове године организовали међунардони конкурс за најбољу пјесму, за најбољег боема и јако смо задовољни одзивом и пристиглим радовима. Првонаграђени пјесник из Црне Горе није са нама могао бити на промоцији али су ти наши дугогодишњи пријатељи пјесници из других градова са којима дивно сарађујемо“, истакао је Крстић.

Он је додао да је жеља књижевног круга да у поводу ласкавог јубилеја, 500 година од када је отворена прва кафана у Београду, врати боемштину у кафану и да пјесници кроз своја дјела славе живот и кафану.

Млади пјесник из Панчева већ шест година објављује своје радове који су како каже углавном везани за живот и славе исти.

„Први пут сам написао нешто и послао на конкурс и обрадовао сам се што је моја пјесма ушла у три набоља рада, нисам кафански човјек али волим да својом поезијом промовишем кафански дух“, истакао је Радоњин.

Момчило Момо Тубић пјесник из Бијељине и члан Књижевног клуба „Јован Дучић“, изрецитовао је синоћ своју пјесму посвећену боемима и кафани истичући да пјесници својим присуством и пјесмама могу вратити душу кафанама.

Вече поезије под називом „Винко стиховање“ традиционално се одржава сваке године у част и сјећање на брчанског пјесника – боема Драге Куђића.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сутра годишњица од оснивања СПКД “Просвјета”

Radio Brčko

U Brčkom otvorena izložba o Jasenovcu

Sandra Živković

Награде за фолклораше СПКД “Просвјета” и СКУД “Ражљево”

Дејана Крстић