Arhiva

Dan investicija – Dijaspora želi investirati u BiH

Na obilježavanju Dana investicija dijaspore u sklopu USAID Projekta “Diaspora Invest”, danas u Sarajevu, istaknuto je da dijspora želi investirati u BiH i da su takvi projekti pozitivan primjer koji treba ohrabriti i podržati.

Šefica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick izjavila je da im je cilj privući investicije, kao i bogato iskustvo koje dijspora ima, a kako bi kreirali uspješne kompanije u BiH.

– Kroz ovaj projekt do sada su realizovane 83 investicije iz dijaspore u BiH vrijedne 9,5 miliona dolara, a otvoreno je 260 radnih mjesta – dodala je Eslick.

Armin Aliagić, predsjednik organizacije “Naša perspektiva” koja je partner u projektu, naveo je da nastoje pokazati da se u BiH isplati investirati i da sve više ljudi iz dijaspore razmatra domovinu kao svoju narednu investicionu destinaciju.

Naglasio je da je projekt nakon dvije i po godine na polovini implementacije i da se podrška koja je pružena putem grantova višestruko isplatila firmama koje su podržane.

Vlasnik kompanije Autotech Seudin Softić pojasnio je da se bave automatizacijom i da trenutno zapošljavaju četiri radnika, a planiraju zaposliti dodatnih pet inžinjera u narednoj godini.

Rekao je da su vrlo zadovoljni projektom i zahvalio je USAID-u na podršci.

Ključni uslovi za dodjelu bespovratnih sredstava su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom i to najmanje u odnosu 1:1.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button