RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Danas svečano otvoren Treći Biznis forum – “Dijaspora za partnerstvo”

Nakon sinoćnjeg koktela dobrodošlice u Vijećnici, danas je u Domu kulture i svečano otvoren Treći Biznis forum Brčko distrikta BiH podržan od brčanske Vlade i „Dijaspore za razvoj“ projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić je, tom prilikom, istakao da je tema ovogodišnjeg foruma „Partnerstvo sa dijasporom“ veoma interesantna i naslanja se na prethodni Biznis forum koji se ticao stanovništva kao faktora razvoja.

On je naglasio da, iako je Distrikt specifična lokalna zajednica, on ima isti problem kao i ostatak BiH, a to je problem odlaska mladih ljudi.

„Ekonomski razlozi su negdje na četvrtom mjestu razloga zbog kojih mladi odlaze, a glavni razlog je politička stabilnost i na nama kao predstavnicima vlasti je da obezbijedimo stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. To je osnovni preduslov za one koji žele da investiraju u Brčko i  poraditi ćemo na tome, ali očekujemo i zaključke sa ovog foruma u pravcu koje su to obaveze vlasti uopšte“, dodao je Milić.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević naglasio je da će na forumu biti prikazati film o pozitivnim primjerima, odnosno privrednicima koji su se vratili iz dijaspore i investirali u Distrikt. A također će biti prezentovana i Strategija saradnje Brčko distrikta BiH sa dijasporom i uključivanje dijaspore u lokalne razvojne inicijative, s ciljem donošenja što boljih zaključaka kako bi se u budućnosti imala što bolja saradnja sa dijasporom BiH.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, sektor iseljeništvo BiH Kemo Sarač, naglasio je da bi ovaj Biznis forum trebao da bude platforma za sve organe vlasti i institucije u BiH, u smislu kako bi trebalo da se sarađuje sa iseljeništvom, odnosno kako bi trebalo grade i postavljaju zdravi odnosi saradnje i investiranja iseljeništva u BiH, prvenstveno kroz transfer znanja u privatni sektor.

„Brčko distrikt je izuzetno pogodna oblast za investiranje, prvenstveno zbog infrastrukture ali i ostalih kapaciteta, i nesumnjivo je da ulaganje, investiranje i saradnja sa iseljeništvom može samo doprinijetimnogo boljoj razvijenosti, ne samo Distrikta već i BiH“, kazao je Sarač.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je rekla da je dijaspora veoma važan ekonomski faktor za BiH, a da Brčko distrikt posjeduje ogroman potencijal, pogotovo ekonomski.

„Kada razgovaram sa predstavnicima dijaspore često čujem da žele da urade više za svoju domovinu, nego samo da šalju novac. Žele da pomognu kroz svoje iskustvo, kontakte i znanje. I upravo zbog toga Švicarska podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u pokušaju da dijasporu približi njihovoj domovini. Distrikt treba da uradi i više i po pitanju procedura koje će olakšati poslovanje poduzećima i na usvajanju zakona. A na kraju radi se i o sprečavanju nove dijaspore jer se ljudima koji žive u Distriktu daje određena perspektiva da ostaju ovdje i imaju dostojanstven život”, dodala je Rauber Saxer.

Predstavnica UNDP-a u BiH Selijana Nedera naglasila je da je dijaspora jako važna za lokalni nivo iz više aspekata.

„Naša uloga u svemu ovome je da se pruži podrška toj saradnji između dijaspore i lokalne uprave, da se podrži dijalog partnera ali isto tako da se radi na razvijanju jasnih strategija na koji način se dijaspora može u većoj mjeri uključiti. Tako da ćemo u okviru ove inicijative nastaviti djelovati do kraja 2020. godine, što konkretno znači da ćemo podržavati stvaranje novih radnih mjesta, investicije dijaspore u poslovne projekte i da ćemo se angažirati u dijalog politika zajedno sa ministarsvom i raditi na saradnji“, rekla je Nedera.

Programom je danas predviđen radni dio kroz prezentacije i sekcije, B2B susrete, te saopštenje zaključaka. Za sutra je predviđen obilazak kompanija i poljoprivrednih gazdinstava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Drugi “Biznis-forum Brčko 218” početkom novembra

Admir Kadrić

U Brčkom danas novi “Biznis forum”

Admir Kadrić

Održan okrugli sto o ekonomskom potencijalu Brčko distrikta BiH

Radio Brčko