RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Hiroshima danas obilježila 74 godine od atomskog napada

Hiroshima je danas obilježila 74. godišnjicu napada atomskom bombom na taj grad, dok je njen gradonačelnik ponovio poziv za eliminiranje takvog oružja i zatražio je da japanska vlada učini više u tom pravcu.

Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je u svom govoru zabrinutost  jačanjem politike koja je sama sebi dovoljna i zatražio je od čelnika da  predano rade na svijetu bez atomskog oružja.

– Širom svijeta primjećujemo nacionalizam koji je sam sebi dovoljan, i demonstracije dominacije, napetosti pojačane međunarodnom isključivošću, uz nuklearno razoružanje koje tapka u mjestu – izjavio je Matsui u govoru, prenosi Associated Press.

On je tražio od mlađih generacija da nikada ne tumače napade atomskim bombama i rat kao puka istorijska dešavanja, i da o njima razviju vlastite stavove, istovremeno pozivajući svjetske čelnike da obiđu gradove koji su bili metom nuklearnih napada kako bi lično saznali šta se desilo.

Matsui je također zatražio od japanske vlade da zastupa volju preživjelih napada atomskim bombama i da potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Japan, koji je domaćin za oko 50.000 američkih vojnika, zaštićen je američkim nuklearnim “kišobranom” i nije potpisao sporazum o zabrani nuklearnog oružja, što je izazvalo proteste onih koji su preživjeli atomske napade i  optužbe protiv neiskrenosti vlade.

Premijer Shinzo Abe priznao je sve šire razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.

– Japan se obavezao da će služiti kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i da će predvoditi međunarodne napore na tome, strpljivo pokušavajući da ih uvjeri u saradnju i dijalog – izjavio je on u govoru na ceremoniji obilježavanja godišnjice atomskog napada. Obećao je da će očuvati japanske pacifističke i nenuklearne principe, ali nije kazao da će njegova zemlja potpisati sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Preživjeli, članovi rodbine i ostali učesnici ceremonije obilježili su u 8,15 sati po lokalnom vremenu minutom šutnje pomen na žrtve atomskog napada.

U američkom napadu na Hiroshimu 6. augusta 1945. ubijeno je 140.000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 ljudi prije japanske predaje kojom je okončan Drugi svjetski rat.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Шпирић и Човић у Загребу на конференцији поводом 25 година Дејтонског споразума

Radio Brčko

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Radio Brčko

U Brki obilježen „Dan sjećanja na šehide“ i godišnjica pogibije Envera Pamukčića

Sanita Jerković Ibrahimović