RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Sa Trga mladih u znak podrške osobama sa autizmom pušteni plavi baloni

Svjetski dan autizma, koji se obilježava 2. aprila, Četvrta osnovna škola obilježila je danas, jer je u Distriktu naredne sedmice proljetni raspust.

U sklopu obilježavanja ovog dana, učenici su snimili kratak dokumentarni film o autizmu, a danas su ispred škole bili postavljeni i plakati koje su radili na ovu temu proteklih dana na radionicama. Kao najbitnije, izašli su na Trg mladih gdje su u znak podrške osobama sa autizmom pustili plave balone, a građanima podijelili brošure, bedževe i plave karanfile.

Direktor ove škole Zumka Grabus, kazala je da ovu školu pohađaju dva učenika sa autizmom i da se ovime željelo pokazati da su prihvaćeni i da se trebaju osjećati kao i ostala djeca.

“Oni su se jako dobro snašli, naravno uz pomoć asistenata. Ali zaista ta djeca imaju natprosječnu inteligenciju u nekim stvarima što se treba iskoristiti na pravilan način uz rad stručnih saradnika”, dodala je Grabus.

Majka djeteta sa autizmom, koji je učenik trećeg razreda u ovoj školi Bojana Pantić, kazala je da joj mnogo znači podrška koju je dobila ona i njeno dijete, od svih u ovoj školi, danas ali i u proteklom periodu.

Učenicima četvrte osnovne škole dana su se na Trgu mladih pridružila i djeca iz predškolskih ustanova Evlad, Vozić osmijeha i Pčelica, te učenici Osme osnovne škole Brka, dok su druge škole podršku osobama sa autizmom pružile unutar svojih škola na način da su obukli odjeću plave boje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dan nezavisnosti BiH zajednički obilježen u Brčko Distriktu

Suvad Alagić

Policija Brčko distrikta BiH slavi 19. rođendan

Mirsad Arnautović

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 19 GODINA BRČKO DISTRIKTA BiH

Radio Brčko