RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Od danas u Srbiji obavezna zimska oprema, u BiH i Hrvatskoj od 15. novembra

Od danas je obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj, odnosno BiH, zimska oprema obavezna od 15. novembra, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Zakon u Srbiji predviđa da vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume ako se, zbog vremenskih uslova, na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od četiri milimetra, a tokom vožnje van naselja u Srbiji potrebno je u vozilu imati lance za snijeg.

Od 15. novembra je i u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme, koja se mora koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kada pada kiša koja se ledi na kolovozu.

Pod zimskom opremom za putnička motorna i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimske gume na sva četiri točka koje su na boku obilježene oznakama “em-es”, “em plus es” ili “em end es” i znakom pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha i čija je dubina gazećeg sloja najmanje četiri milimetra.

Mogu se koristiti i gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra, dok u priboru moraju biti odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

U Hrvatskoj je od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme na svim motornim vozilima, bez obzira na uslove i stanje na kolovozu.

To podrazumijeva sve četiri zimske gume sa minimalnim gazećim slojem četiri milimetra, a ako se na vozilu nalaze ljetne gume, onda se u priboru moraju nalaziti lanci za snijeg.

Sva vozila koja od 15. novembra saobraćaju u Hrvatskoj obavezno tokom dana moraju imati upaljena kratka svjetla.

Od 15. novembra obavezno je posjedovanje zimske opreme i na vozilima u Crnoj Gori u vidu zimskih guma sa oznakama “em plus es”.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Коронавирус у Србији: Без нових мјера, постојеће на снази до 15. децембра

Radio Brčko

Tržište i poslovanje kriptovalutama u BiH nije najjasnije, a transakcije nisu dozvoljene

Radio Brčko

Пијесак из Сахаре прекрио Србију, пада прљава киша

Radio Brčko