Arhiva

‘Škola za 21. vijek’ provodiće se u osnovnim školama Tuzlanskog kantona

Stanje u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona i realizacija projektnih aktivnosti bile su teme sastanka ministrice obrazovanja i nauke TK Fahrete Brašnjić s ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.

U fokusu razgovora bio je program ‘Škole za 21. vijek’, koji će se provoditi i u osnovnim školama Tuzlanskog kantona.

Radi se o programu vrijednom ukupno deset miliona funti, koji će u suradnji s resornim ministarstvima i školama provoditi British Council uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Taj program uključit će više od milion učenika na zapadnom Balkanu uzrasta od 10 do 15 godina, koji će stjecati vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema, te usvajati praktične vještine programiranja.

Program uključuje obuku i podršku za direktore osnovnih škola i nastavnike s ciljem da stečene vještine integriraju u nastavnu praksu. Time će se pomoći obrazovnim sistemima u regiji zapadnog Balkana da, kao u najnaprednijim državama svijeta, učenicima omoguće usvajanje vještina koje će im osigurati bolje šanse za zapošljavanje i lični napredak.

Ministrica Brašnjić kazala je da će taj projekt imati veliki utjecaj na učenike, nastavnike, ali i direktore osnovnih škola.

Osim klasičnog tehničkog znanja u oblasti informacionih tehnologija, poslovi budućnosti 21. vijeka tražit će, kako je kazala, nova znanja i vještine. Uz digitalnu pismenost, za napredak pojedinca i društva bit će neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje u rješavanju problema.

– Program ‘Škole za 21. vijek’ odgovor je na taj zahtjev. Podučavajući djecu vještinama potrebnim za 21.vijek ulažemo u njihovu budućnost, a time i u budućnost ekonomija zapadnog Balkana. Taj program, između ostalog, nudi stalno mentorstvo i vrijedne resurse za jačanje sposobnosti direktora škola, nastavnika i kreatora javne politike – rekla je.

Ministrica Brašnjić i ambasador Field iskazali su spremnost obostrane podrške na realizaciji projekata iz oblasti obrazovanja i nauke i nastavku suradnje, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Izvor: FENA

Foto: osmaosnovnail.edu.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button