RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Tuzlanskom kantonu vakcinisano više od 86.000 građana

U Tuzlanskom kantonu dosad je vakcinisano više od 86.000 građana, a nadležne zdravstvene institucije pozivaju stanovnike da se odazovu masovnoj vakcinaciji i pristanu na vakcinu koja je trenutno dostupna.

Masovna vakcinacija bez najave traje već petnaestak dana na više punktova u kantonu.

U Domu zdravlja Tuzla u toku je revakcinacija građana astra zeneka, sinofarm i fajzer vakcinama. Oni koji dolaze bez najave mogu se trenutno vakcinisati samo astra zenekom.

“U našem Domu zdravlja vakcinacija za sve građanstvo odvija se na sedam punktova, raspoređenih u različitim dijelovima grada. Na lokaciji Doma zdravlja i dalje su otvorena dva punkta, a svi punktovi rade osam do 15 sati od ponedjeljka do petka”, kazala je Džana Atlić, doktorica Službe opšte porodične medicine u Domu zdravlja. Naglasila je da se u narednom periodu očekuje dolazak i drugih vakcina za prvu dozu.

Na svakom punktu se nalazi ljekar koji postavlja indikaciju za aplikaciju vakcina prema stanju pacijenata.

Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne vakcinacije, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona izdvojit će milion KM. Kriteriji prema kojima će sredstva biti usmjeravana ka 13 domova zdravlja odnosit će se na standarde za higijensko-epidemiološke službe i pokrit će troškove angažovanja zdravstvenih radnika u procesu vakcinacije kao i potrošnog materijala, rečeno je nakon sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije kovid-19.

“Dosad su na područje TK stigle 105.622 doze vakcina, od čega je aplicirano više od 84.370, a na raspolaganju domovima zdravlja je još 21.000”, navode iza Zavoda za javno zdravstvo TK.

U narednim danima dolazi 13.000 vakcina, odnosno 804 fajzera, 5.000 sinopharm i 7.200 astra zeneka.

Koordinaciono tijelo je zaključilo da je potrebno animirati velike privredne subjekte, sportske klubove, ustanove kulture te putem Ekonomsko-socijalnog vijeća apelovati na poslodavce u cilju omasovljenja pristupa vakcinaciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada FBiH predložila kantonima uvođenje pravila VPT

Radio Brčko

U Brčkom danas registrovana četiri nova slučaja virusa korona

Radio Brčko

Početak cijepljenja protiv sezonske gripe sredinom ovog mjeseca

Sandra Živković