RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Наранџасти аутобус стигао у Брчко

Наранџасти аутобус, који симболише кампању “Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“ у оквиру 16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља, у организацији UN Women, а коју је подржао Кабинет градоначелника Брчко дистрикта БиХ Синише Милића, стигао је у Брчко и возиће бесплатне едукативне вожње током наредна два дана.

Приликом званичног отварања кампање испред брчанске Градске вијећнице градоначелник Синиша Милић изразио је задовољство што је Брчко дио ове кампање.

„Било би много боље да нисмо у потреби да промовишемо овакве кампање, јер оне значе да је насиље у продици заступљено на нашим просторима и да је то нешто о чему се недовољно прича. Ми смо имали низ активности које су биле усмјерене у правцу превенције и сузбијања насиља у породици. У том смислу смо крајем фебруара ове године донијели Закон о борби против насиља у породици, који предвиђа прекршајне санкције за починиоце“, истакао је градоначелник  Милић.

Он је додао да то не елиминише вођење кривичног поступка тамо гдје постоје елементи за то и навео да је, према овом закону који је наишао на добре коментаре, новина да постоји могућност санкције удаљења насилника из породице у случају да врши насиље, те да су предвиђене и друге казне и санкције.

“Ја подстичем наше суграђанке да у складу са законским прописима дистрикта Брчко пријаве случајеве насиља у породици јер ће на тај начин заштитити себе и породицу која је стуб друштва“, истакао је  градоначелник Милић и пожелио да имамо што мање потребе за оваквим и сличним активностима.

Представница UN Women Федра Иџаковић нагласила је да присуство градоначелника и невладиних организација значи да постоје напори институиција али и невладиног сектора да се заједно нешто учини по овом питању.

„Институције су донијеле Протокол о поступању институција у случају насиља, а ради се на припреми за усвајање акционог плана који би требао поспијешити напоре на спречавању насиља над женама и дјевојчицама“, додала је Иџаковић.

Присутнима се обратио и представник Полиције  Брчко дистрикта БиХ Халид Емкић.

Брендирани аутобус ће у оквиру 16 дана посјетити 8 градова широм БиХ, пружајући грађанима прилику да се бесплатно возе, а у аутобусу сазнају више информација о кампањи те превенцији и начинима спречавања насиља над женама и насиља у породици. Данас и сутра возиће на устаљеним линијама у Брчком, а наставља у Бијељини, Источном Сарајеву и Мостару а завршава у Сарајеву.

Организатори су позвали све да им се придруже у аутобусу, гдје ће имати прилику сазнати све што их занима о начинима спрјечавања и заштити од различитих врста насиља али и сагледати шта могу сами учинити по овом питању.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Милић: Позив Предсједништва СДП-а БиХ за лоцирање трупа НАТО-а у Брчком није добронамјеран

Radio Brčko

Милић и Филиповић с представником УН-а у БиХ разговарали о програму одрживог развоја

Radio Brčko

Брчко: Честитка предсједника и потпредсједника Скупштине поводом православног Божића

Radio Brčko