RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Obilježavanjem Dana maternjeg jezika žele se sačuvati tradicija i kulturni identitet

U svijetu se danas obilježava 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Obilježavanjem Dana maternjeg jezika žele se sačuvati vrijednosti, tradicija, kulturni identitet, te ujedno poslati poruka da njegom svog jezika ujedno poštujemo i druge jezike.

Međunarodni Dan maternjeg jezika obilježava se od 2000. godine širom svijeta čime se želi maternji jezik predstaviti kao segment prepoznavanja različitosti, međusobnog uvažavanja ali i tolerancije.

“Potrebno je raditi na opismenjavanju, te raditi više na pisanom izražavanju, jer mlađi naraštaji provode previše vremena na mobilnim uređajima zbog čega gube na pismenosti”, rekla je Jelena Veljančić, profesor srpskog jezika i književnosti u brčanskoj Gimnaziji.

Katarina Marošević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u brčanskoj Gimnaziji kaže da obilježavanjem Dana maternjeg jezika dobijamo priliku da razmislimo o jeziku i našem odnosu prema njemu.

“Baštiniti kulturu, slijediti znanja i postignuća naših predaka jer samo tako možemo naslijediti sve što su posjedovali naši preci, jer jezik i književnost su najpotpunija slika jednog naroda čime se predstavlja protok tradicije, a mi ćemo dati tu tradiciju našim učenicima gdje će je oni predstavljati negdje dalje u svijetu”, dodala je Marošević.

Ljiljana Nikešić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti u IV Osnovnoj školi kaže da učitelji i nastavnici imaju veliku uticaj na učenike od čega zavisi želja učenika za učenjem maternjeg jezika.

“Nastavnici i profesori mogu približiti učenicima da zavole maternji jezik, ali i obratno. Zbog toga je potrebno da se kroz nastavu posveti posebna pažnja historiji jezika, isticanju zanimljivosti iz prošlosti”, istakla je Nikešić i dodala da često od entuzijazma nastavnika i želje da se učenicima približi određeni sadržaj zavisi budući odnos učenika i odraslog čovjeka prema jeziku.

U nadolazećim godinama potrebno je više se posvetiti jeziku i njegovom očuvanju van nastavnog procesa, insistirati na institucionalnoj podršci, te bi bilo poželjno uvesti veći broj časova maternjeg jezika, potvrdili su nastavnici i profesori maternjih jezika u brčanskim osnovnim i srednjim školama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Одржано предавање на тему “Велики српски научници о српском језику, науци и култури”

Radio Brčko

Brčko: Za Dan maternjeg jezika mladi PDP-a darovali lektire

Mirsad Arnautović

U brčanskom “Preporodu” radionicom obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Radio Brčko