RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Brčko: “Napredak”, “Preporod” i “Prosvjeta” danas zajedno obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika

Izletom u Gornji Zovik i Štrepce, članovi Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ danas zajednički obilježavaju Međunarodni dan maternjeg/materinskog jezika.

Ovaj put su odlučili da posjete nekoliko zanimljivih lokacija (Sv. Juraj, Svatovsko groblje, Kalajdžije, Pravoslavna crkva Svete Trojice, Begova kuća, Župni centar Sv. Franjo) koje po njihovom mišljenju predstavljaju važan turistički potencijal Brčko distrikta koji nije dovoljno predstavljen niti zaštićen.

Svatovsko groblje

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma je fra Marko Jozić, predsjednik “Napretka” istakao da je maternji jezik osnovni predmet u školi putem koga se uče osnove života, kulture, govora, komunikacije i kojim se postavlja osnov za učenje svih drugih jezika.

Zbog toga je, smatra fra Jozić, njegovanje jezika fundamentalna stvar svake kulture, uključujući i našu.

Po mišljenu Edina Jašarevića, predsjednika “Preporoda”, jezik se nalazi u svemu i sve je u jeziku.

“Sama činjenica da na lokalitetima koje danas obilaze članovi sva tri nacionalna društva u Brčkom, postoje građevine, dokumenti i djela koja su preci ostavili budućim naraštajima, ukazuje na značaj očuvanja istorije, tradicije i čuvanja prošlosti od zaborava, a samim tim i na njegovanje i čuvanje jezika. Mi, danas, upravo obilaskom lokacija na kojima su živjeli i stvarali naši preci, afirmišemo priču o identitetima i jeziku”, rekao je Jašarević.

Dragan Tomić, predsjednik “Prosvjete” naglašava da je važno skrenuti pažnju, posebno mladim naraštajima, na raznolikosti koje postoje u Brčko distriktu i ukazati na potrebu njihovog njegovanja u kulturnom i istorijskom smislu. Veoma bitna je i činjenica da se, kaže Tomić, na ovom području zaista radi o lokalitetima koji mogu biti značajan turistički potencijal Brčko distrikta.

U obilasku Gornjeg Zovika i Štrepaca danas se nalazi oko stotinu posjetilaca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Sa Trga mladih u znak podrške osobama sa autizmom pušteni plavi baloni

Sanita Jerković Ibrahimović

“Preporod” Brčko: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

Radio Brčko

Брчко: У Грбавици уприличено Илинданско лилање

Anđelka Đurić