RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U brčanskom “Preporodu” radionicom obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Brčanski “Preporod” sinoć je u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Srebreniku i Tuzli prigodnom radionicom obilježio Međunarodni dan maternjeg  jezika. Realizirali su je nastavnici Preporodove Sekcije učenja stranih jezika i voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović, uz učešće 120 Preporodovih članova osnovnoškolskog uzrasta.

Predsjednica brčanskog “Preporoda” Adisa Osmić-Smajić je kazala da ta zajednica već tradicionalno različitim aktivnostima obilježava ovaj međunarodno značajan datum, a cilj ovogodišnje radionice bio je pokazati da su poznavanje maternjeg jezika i ljubav prema njemu pretpostavka za dobro razumijevanje i uspješno učenje stranih jezika.

– Maternji jezik bitan je dio identiteta i Preporod nastoji svake godine prigodnim edukativnim sadržajima podsjetiti na to. U brčanskom Preporodu već osam godina uspješno djeluje Sekcija učenja stranih jezika čiji polaznici imaju priliku izučavati engleski, njemački i turski jezik, a dobni uzrast članova kreće se u rasponu od sedmogodišnjaka do penzionera. Večerašnjom aktivnošću željeli smo poručiti našim najmlađim članovima da je uspješno učenje stranih jezika neraskidivo vezano za poznavanje maternjeg jezika – istaknula je ona.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika realizirano je u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Tuzli i Srebreniku, s kojim brčanski Preporod ima potpisan memorandum o saradnji. Njime je regulisana razmjena iskustava te uvođenje inovacija i  pozitivnih praksi u nastavu Sekcije učenja stranih jezika.

Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, navela je Osmić-Smajić, dio je Preporodovog projekta njegovanja kulturne baštine koji je podržalo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović podsjeća da taj centar uspješno djeluje već više od deset godina na području Tuzle, Gradačca i Srebrenika te da im je čast sarađivati sa institucijom kakva je Preporod koja traje već 120 godina.

– Imamo zajednički cilj a to je građenje zajednice koja je kvalitetno obrazovana. Večerašnja radionica osmišljena je u dva dijela, prvi je posvećen tradiciji bosanskog jezika, a drugi je osmišljen u formi Kahoot kviza – ustvrdila je.

U radionici je učestvovalo 120 djece, a među njima i polaznici Big Ben centra iz Tuzle i Srebrenika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Umjetničko veče u čast kiparu Aliji Kučukaliću

Mirsad Arnautović

Brčko: U četvrtak u 19 sati u Domu kulture predstava “Rod i dom”

Radio Brčko

Brčko: Za Dan maternjeg jezika mladi PDP-a darovali lektire

Mirsad Arnautović