RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Gradska biblioteka svojim korisnicima nudi više od 138.962 knjige

Gradska biblioliteka Brčko posjeduje svu neophodnu literaturu za osnovne i srednje škole što je rezultat dobre posjećenosti školaraca u ovoj godini, a zaključno sa današnjim danom upisano je 1.857 članova, odnosno korisnika bibliotekarskih usluga.

Gradska biblioteka ove godine bilježi najznačajniji kolektivni upis učenika koji na godišnjem niovu po učeniku košta 2,5 KM, a korisnicima bibliotekarskih usluga na raspolaganju je više desetina hiljada knjiga namijenjenih svim uzrastima. Lejla Hogić, rukovodilac biblioteke kaže da su početkom ovog mjeseca obilježili “Svjetski dan knjige” zajedno sa mališanima iz obdaništa “Naša djeca”, te dodaje da su učenici osnovnih i srednjih škola najčešći korisnici usluga koje pruža biblioteka.

“Na raspolaganju našim korisnicima nalazi se više od 138.962 knjiga što je veliki uspjeh jer možemo građanima svih uzrasta ponuditi traženi sadržaj”, dodala je Hogić.

Ona kaže da iako je veliki broj korisnika koji dolaze iz osnovnih i srednjih škola sa područja Distrikta, te fakulteta, ipak uspijevaju zadovoljiti potrebe školaraca i obezbijediti im neophodnu literaturu.

“Jako je veliki broj učenika koji posuđuju knjige za školske potrebe, te koristim priliku i podsjećam naše članove da je rok od podizanja do vraćanja knjige u biblioteku 21 dan. Veoma je bitno da se poštuje rok i vrati knjiga na vrijeme, jer moramo biti odgovorni prema knjigama kako bi svi dobili mogućnost da čitaju knjige”, kazala je Hogić.

Za djecu školskog uzrasta koja imaju poteškoća u čitanju, Gradska biblioteka u okviru svojih usluga nudi i potrebnu literaturu koja olakšava školarcima čitanje i usvajanje novog znanja.

Iz Gradske biblioteke kažu da nastavljaju sa realizacijom mnogih društvenih projekata i aktivnosti, a tokom ovog mjeseca najavili su i promociju knjige mlade autorice Dženite Memić iz Tuzle koja će se svojim djelima po prvi predstaviti u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U sklopu obilježavanja Dana Distrikta u Biblioteci održana promocija knjiga brčanskih pisaca

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Промовисана књига „Путовање кроз БиХ“

Миљана Ђурђевић

Mjesec knjige u Brčkom počinje predstavljanjem Šime Ešića

Suvad Alagić