RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U “Preporodu” promovisana izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Povodom pedesete godišnjice od osnivanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, sinoć je u brčanskom “Preporodu”, održano predstavljanje izdanja ovog Instituta među kojima su knjige o istoriji jezika, priručnici za normu i kulturu savremenog jezika i djela vezana za bosansku jezičku politiku i sociolingvistiku.

„Nakon Sarajeva i Mostara, ovo je treća promocija na kojoj pokušavamo da popularišemo nauku o jeziku u širem društvu. U narednom periodu nastojat ćemo predstaviti naš rad i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, kako bismo i na taj način poslali jednu važnu poruku o bitnosti jezika za sve nas, jer jezik se tiče svih nas, a ne samo onih koji ga pročavaju sa naučnog aspekta”, istakao je dr. Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik.

“Predstavljanja aktivnosti Instituta i naših izdanja organiziramo s namjerom da pokažemo građanima čime se sve Institut bavi i na koji način sve možemo biti podrška građanima, nastavnicima, učenicima, naučnim radnicima, bosnistima, lingvitima, slavistima. Za večerašnje predstavljanje izabrali smo izdanja za koja smatramo da su interesantna široj čitalačkoj publici. Riječ je o naučnim izdanjima iz oblasti historije jezika, priručnicima za normu i kulturu savremenog jezika i djelima vezanim za bosansku jezičku politiku i sociolingvistiku”, izjavila je Aida Kršo šefica za izdavačku djelatnost, biblioteku i informiranje Instituta za jezik.

O najnovijim izdanjima Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu sinoć su prisutnima u „Preporodu“ govorile saradnice te ustanove Erma Ramić-Kunić, Zenaida Karavdić i Aida Kršo te direktor Jasmin Hodžić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Sugrađanima predstavljen Arman Korajac

Admir Kadrić

Preporod Brčko: Upriličena izložba fotografija “Zajedno”

Radio Brčko

Брчко: Научни симпозијум о доприносу Алијаге Кучукалића развоју града

Vladimir Matijević