RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Manifestacija “Ti si ruža džennetska” završena promocijom romana “Ptice bijele” i mevludskom svečanošću za žene

Roman “Ptice bijele” autorice Naze Mehmedović- Salkić predstavljen je brčanskoj javnosti u subotu 13. novembra 2021. godine u velikoj sali restorana Divanhana u Brčkom.

Promocija je dio manifestacije “Ti si ruža džennetska” posvećene posljednjem Allahovom poslaniku Muhammedu a.s., a u programu su, pored autorice, učestvovali: Dr. Mustafa Gobeljić, Sevret M. Ćehajić, Emina Gobeljić- Behlulović i Azra Halilović.

Predstavljajući ovaj autobiografski roman Sevret M. Ćehajić rekao je: “Ovaj roman je nevelik obimom ali sadržajno potpuno ispunjen. On je oda ljubavi i dobroti i kao takvoj joj treba puna srca prilaziti i čitati je.”

U svom obraćanju dr. Gobeljić je izmeđuostalog kazao: “Nakon čitanja ovog istinitog, potresnog i nadasve poučnog štiva, mnogo pitanja i mogućih odgovora mi je zabljesnulo horizontima mog cjelokupnog unutarnjeg svijeta, a dva posebno. Kako je moguće da u korice knjige, koja sadrži tek nešto više od 100 strana, stane toliko tuge, bola, neizvjesnosti, strepnje, ljubavi, privrženosti, odanosti, spremnosti na žrtvu, ljudske dobrote, tevekkula i nade? Iako je ovo jedno od pitanja, koje se naprosto ne može izbjeći, sve i kad bismo htjeli, ono nije glavno. Kako je moguće da sve ovo stane u jedno ljudsko srce, u jedan um i jedan mali dio ljudskog života? Može, ako je ono velikodušno, veliko, neobuhvatno.”

Na kraju programa u veoma emotivnom obraćanju autorica je govorila o motivima pisanja ove ispovijesti posebno ističući težnju da na taj način da doprinos kulturi pamćenja našeg naroda kako nam se isto zlo ne bi ponovilo.

Na samom kraju manifestacije “Ti si ruža džennetska” Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednie Brčko je organizirao mevludsku svečanost za žene. Program je održan u džematu Maoča Stara, u nedjelju 14. novembra 2021. godine, nakon podne namaza.

Mevludski program satkan od učenja Kur'ana, ilahija, kasida, recitala i salavata izvele su članice hora Mošuš i polaznice mekteba džemata Maoča Stara.

Prigodno predavanje o važnosti Sunneta i njegovim zapostavljenim, a nama prijeko potrebnim dimenzijama, u našem životu je održala koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednie Brčko Behija Kadušić, prof.

Prisutne je podsjetila na Poslanikove a.s., karakterne osobine i našu potrebu da svoje živote uskladimo sa njegovim sunnetom i da ga se salavatima sjećamo i svoje duše njima oplemenimo.

Dovu nakon mevludskog programa je proučila vjeroučiteljica Amina Tanjić, prof., a program je vodila Asima Aliefendić, prof.

Tradicionalni mevludi za žene su dokaz da ljubavi naših džematlijki prema Poslaniku, alejhiselam, jer se uvijek na njega rado u velikom broju odzivaju i prema njemu iskazuju veliku zainteresovanost. Tako je bilo i u džematu Maoča Stara gdje osim džematlijki sa područja MIZ Brčko, smo bile počašćene ugostiti i džematlijke iz Medžlisa: Čelić, Orašje i Bosanski šamac.

Vrijedi istaknuti veliki angažman domaćina, džematlijki džemata Maoča Stara i U.Ž. Badarka iz Maoče koje su se potrudile da se svi tako lijepo, domaćinski, osjećamo na ovoj mevludskoj svečanosti. Domaćini su pripremili ručak i osvježenje za sve prisutne. Program je izveden uz poštivanje epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distrikt: U nedjelju počinje manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Mirsad Arnautović

Sagrađena kuća brčanskoj porodici Martinović

Admir Kadrić

Brčko: Reprezentativno veče učača Kur'ana, ilahija i kasida

Admir Kadrić