RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Najavljena manifestacije „Ti si ruža džennetska“

Medžlis Islamske zajednice Brčko u povodu dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju „Ti si ruža džennetska“. Manifestacija počinje u subotu, 09. novembra, u 12 sati kada će u Bijeloj džamiji u Brčkom biti upriličena Centralna mevludska svečanost.

Predstavljajući program manifestacije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa efendija Gobeljić je podsjetio da je Muhammed a.s, prema učenju Islama, posljednji Allahov poslanik, pečat u svetopovijesnom ciklusu božanskog javljanja čovjeku. Pored toga, Muhammed a.s. je za muslimane paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života.

„Kada ovo kažemo dužni smo naglasiti da mi muslimani priznajemo i sve druge Božije poslanike. Ipak, za nas je Muhammed a.s. Poslanik najpotpunijeg i najsavršenijeg morala. Zbog te činjenice svaki iskreni musliman teži da što više liči na svog poslanika. Ta težnja je trajna ali postoje situacije kada se ona dodatno intenzivira, kao što je slučaj obilježavanja rođendana našeg Poslanika“, pojasnio je Mustafa ef. Gobeljić.

U ovogodišnjoj manifestaciji „Ti si ruža džennetska“, četvrtoj po redu, pripremljene su različite aktivnosti, od duhovno-vjerskih, kulturno-vjerskih i edukativnih do sportskih, humanitarnih i ekoloških.

„Ovom prilikom želimo potencirati aktivnosti ekološkog i humanitarnog karaktera. Od ukupno 20 sadržaja manifestacije značajan broj je upravo iz sfere ekologije i humanitarnog djelovanja“, istakao je Gobeljić.

Sabahudin Ravkić, sekretar Medžlisa IZ Brčko i koordinator za socijalnu i društvenu brigu na području ovog medžlisa, podsjetio je na humanitarnu aktivnost koja je započela tokom prošlogodišnje manifestacije.

„Prošle godine smo najavili i započeli ovu aktivnost a ove godine ćemo uručiti ključeve kuće koja je izgrađena za jednu porodicu. Njima pomažemo već druže vrijeme a sada smo uprilici i da im obezbijedimo krov nad glavom“, kazao je Ravkić.

Pored navedenih aktivnosti manifestacija „Ti si ruža dženetska“, koja traje do 07. decembra, obogaćena je različitim tribinama, seminarima za mlade, promocijama knjiga ali i akcijom dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U toku upis za pohađanje “Škole Kur'ana” koju organizuje Medžlis IZ Brčko

Mirsad Arnautović

Sagrađena kuća brčanskoj porodici Martinović

Admir Kadrić

Brčko: Počelo obilježavanje tradicionalne manifestacije “Ti si ruža džennetska”

Radio Brčko