RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Ponovo postavljena bista Isaka Samokovlije na Trgu oslobođenja u Sarajevu

“Isak Samokovlija vratio se tamo gdje i pripada, uz velikane pisane riječi, koji su spisateljskom i ljudskom širinom obilježili književni i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ovakvi spomenici čine grad i oni podsjećaju da su u njemu živjeli, radili i stvarali izuzetni ljudi i umjetnici. Čuvati, njegovati i pamtiti našu bogatu kulturnu baštinu naša je svakodnevna zadaća – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja”, izjavio je Feni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo je finansirao izradu biste koja je umjetničko djelo Stijepe Gavrića, akademskog kipara i profesora u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mi je pripala čast da uradim ovu bistu. Cijela izrada trajala je mjesec dana. Nakon što sam završio model, bista je izrađena u Ljevaonici umjetnina u Novom Sadu”, istakao je Gavrić.

Pored Grada Sarajevo, vraćanje biste jednog od najvećih i najpoznatijih bh. pripovjedača inicirala je i realizovala Jevrejska zajednica u BiH.

“Čini se da se Isak Samokovlija nakon nekoliko godina vratio kući – tamo gdje i pripada Sarajevu, jer je on pisac i pjesnik Sarajeva. Kada pogledate ovaj Trg sa svim ovim bistama imena koja su proslavila Bosnu i Hercegovinu upravo Isak Samokovlija je taj koji je najviše pisao o Sarajevu, koji je svojim pripovijetkama opisao ono što danas gledamo, a to je sarajevski komšiluk i suživot. On je ukazao kako se ovdje zna živjeti zajedno i može živjeti zajedno i zbog toga mi je drago što je ova bista zahvaljujući intervenciji Grada Sarajevo vraćena na svoje mjesto”, rekao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Otkrivanju biste Isaka Samokovlije prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i Milan Trivić, te savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uhićen muškarac u Sarajevu koji je ukrao čokolade iz trgovine

Radio Brčko

Брчко: У суботу регистрација за “Трку за живот”

Миљана Ђурђевић

Zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, učestvovaće na protestu u Sarajevu

Radio Brčko